Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2015. Október 01. 15:34, csütörtök | Helyi
Forrás: sopron.hu

150 éves a Sopron-Szombathely-Nagykanizsa vasútvonal

150 éves a Sopron-Szombathely-Nagykanizsa vasútvonal

Sopron-Szombathely-Nagykanizsa vasútvonal megépítésének 150 éves jubileuma alkalmából emléktáblát avattak ma a soproni GYSEV pályaudvaron, ahonnan különvonat indult a másfél évszázada épült vonalon.

Idén 150 éve, 1865 szeptemberében indult meg a vasúti közlekedés a Sopron–Szombathely–Nagykanizsa vasútvonalon. A jubileum alkalmából több helyszínen is emléktáblát avatott a két üzemeltető vasúttársaság, a MÁV Zrt. és a GYSEV Zrt.

A táblaavató-ünnepségen Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője, dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere és Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója méltatta a vasúti közlekedés jelentőségét a város és a régió szempontjából.

Firtl Mátyás hangsúlyozta: fontos logisztikai tényező volt mindig a vasút, amely folyamatos fejlesztésekkel szolgálta a térség fejlődését is. Dr. Fodor Tamás polgármester Sopron város szempontjából értékelte a vasút jelenlétét, amely a közlekedés vérkeringésébe való kapcsolódást jelentette.

Kövesdi Szilárd vezérigazgató elmondta: a 19. század második felében robbanásszerűen fejlődött a térségben a vasút, ez pedig alapjává vált a nyugat-dunántúli régió gazdasági fejlődésének és biztos megélhetést teremtett a vasutas szakma képviselőinek.

Az összesen 164 kilométer hosszú Sopron–Szombathely–Nagykanizsa vasútvonalat 1865. szeptember 20-án adták át, a vonatforgalom szeptember 21-én indult meg. A vonal munkálatait a „Császári és Királyi Szabadalmazott Déli Állam-, Lombard-Velencei és Közép-Itáliai Vasút Társaság”, ismertebb nevén a Déli Vasút társaság végezte.

A vasútvonalon az átadást követően először a Déli Vasút társaság 511-es számú gőzmozdonya haladt végig, melynek megengedett pályasebessége 65 km/óra volt. A vasútvonal a kezdetektől fontos részévé vált a Bécset, illetve Pozsonyt és az Adria-tenger kikötőit összekötő vasúti korridornak.

A vasútvonal átadásának 150 éves jubileuma alkalmából Sopronban, Bükön, Szombathelyen és Nagykanizsán is emléktáblát avattak a vasútállomásokon. A GYSEV Zrt. és a MÁV Zrt. különvonatot indított, mely Sopronból Szombathelyen át Nagykanizsáig közlekedett. A szombathelyi ünnepségen a vasútvonal történetének fontosabb momentumait megörökítő fotókból láthattak összeállítást a résztvevők.

Címkék: GYSEV, Sopron

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 18:43, hétfő | Helyi

Elkészült az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út

Befejeződött az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út építése. Az új szakaszt és a kapcsolódó létesítményeket átadták a forgalomnak.

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.