Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. December 14. 11:00, hétfő | Helyi

Dr. Fábián Attila Mestertanár Aranyérmet vehetett át

Dr. Fábián Attila Mestertanár Aranyérmet vehetett át

A NYME-KTK dékánja, dr. Fábián Attila, kiemelkedő témavezetői és tudományos diákköri szervezői munkájának köszönhetően Mestertanár Aranyérmet vehetett át a XXXII. OTDK ünnepélyes záróülésén.

Ebből az alkalomból a díjazottal Kállay Balázs beszélgetett.

Először is gratulálok a díjhoz! Ezzel a díjjal milyen teljesítményt díjaznak?

A Mestertanár Aranyérem szép és értékes elismerés! Megtiszteltetés, mellyel nem csak engem, hanem a Közgazdaságtudományi Karon folyó tudományos diákköri munkát is elismerték és díjazták a tehetséggondozásban kiemelkedő és elhivatott kollégák munkáját is. Az aranyérmet kétévente összesen 4, a közgazdasági képzési területen dolgozó oktató kaphatja meg.
Jól eső érzés, hiszen nem, mint vezető, hanem, mint oktató tartottak rá érdemesnek. Számomra a gondolkodó, kérdezni tudó és akaró, az átlagnál többet teljesítő és kitartó hallgatók jelentik a legtöbbet. Szerencsés vagyok, hiszem 1990 óta, amióta az egyetemen dolgozom, nagyon sok kedves és tehetséges hallgatóval hozott össze az élet. Közülük jó néhányan TDK-ztak, OTDK-ztak és értek el szép eredményeket. Reménykedem, hogy a sor nem szakad meg és nekem is lesz időm és energiám új és újabb talentumokkal együtt gondolkodni!

Tehát ez egy hosszú munka eredménye…

Igen, az út idáig 2003-ban kezdődött, amikor az első TDK-s hallgatómmal kezdtem el foglalkozni. Hozzáteszem, ő keresett meg és kért fel konzulensnek és olyan jól sikerült az együttműködés és a párbeszéd közöttünk, hogy rögtön a 2. lett az OTDK-n. Azóta kollégák vagyunk. 2003-at követően számos TDK, OTDK dolgozat készült a kezeim alatt, a segítségemmel. Nagyon fontos, hogy mi oktatók csak útjelző táblák legyünk és hagyjuk, hogy a tehetség maga bontakozhasson ki. A fő érdem, a tartós tudás mindig a diáké, aki kitartóan és szorgalmasan tudott dolgozni, a problémát felismerni és megoldani. 2003 óta több 1., 2., 3. helyezett OTDK-s diákom is volt, akik a díj megnyerését követően, egy ilyen hatalmas munka elvégzése birtokában, nagyon jó munkahelyeket kaptak és nagyon sokrétű emberekké váltak.
A legnagyobb eredmény tehát az, hogy ezeket a TDK-sokat sikerült életútjukon elindítani. Bízom abban, hogy ők is nagy örömmel gondolnak vissza ezekre a kemény hónapokra, évekre, még akkor is, ha néha eltört a mécses, mert esetleg egy kicsit szigorúbb voltam velük. Az eredmény magáért beszél, az ő eredményük beszél helyettük is!
A kollégáknak, akik szeretnének csillogó szemű hallgatókat maguk köré és ehhez hasonló eredményt elérni, kívánok olyan diákokat, akik kérdeznek, nem elégszenek meg a sablonokkal és új kihívásokra vágynak. Mi kell ehhez? Meglátni a tehetségeket egy előadás vagy egy szeminárium alkalmával, ahol mindig nyitott szemmel kell az oktatónak járnia és néha kérdésekkel provokálni a hallgatókat, azért hogy véleményt alkothassanak. Ebből hamarosan kiderül, hogy kik azok, akik többre hivatottak. Őket menedzselni kell, biztatni kell, támogatni kell, irányítani kell az útjukat és segíteni abban, hogy célba érjenek. Lesznek olyan diákok is, akik nem érnek el az OTDK-ig. Náluk az előrelépés és a gondolkodás öröme lesz a győzelem. Önbizalom és bátor lépések a bizonytalanba, s ha ezt elértük, akkor már megérte.
Ez egyben jó példaként szolgálhat a kollégáknak, hiszen a munka bizonyíthatóan meghozza gyümölcsét.

Mit üzensz ezzel kapcsolatban nekik?

Azt kívánom a kollégáimnak, hogy foglalkozzanak tehetséggondozással, keressék és menedzseljék ezeket a talentumokat és biztos vagyok benne, hogy a munka boldogságot hoz. Ehhez kívánok mindannyiuknak, hallgatóknak és oktató kollégáimnak is jó egészséget! Végezetül ne felejtsük el azt, hogy ilyen eredményeket nem lehetne elérni, hogy ha karunkon nem lennének elhivatott kollégák, akik szervezik, segítik az OTDK és a TDK tevékenységet, megteremtik azokat a lehetőségeket, feltételeket, amelyben a hallgatók jól tudnak alkotni. Legyenek ezek pályázatok, legyenek ezek tréningek, bármilyen segítő program. Ezúton szeretném megköszönni Dr. Juhász Lajos docens úrnak a hosszú-hosszú évek óta tartó áldozatos munkáját, Dr. Koloszár László docens úrnak a lelkes támogatását. Mindkettőjüknek hatalmas része van abban, hogy a tehetségeink megfelelő körülmények közé kerülhettek és dolgozhattak. Köszönöm azon kollégáimnak is, akik még nem kaptak Mestertanár Aranyérmet, azt hogy elhivatottan támogatják a közgazdász hallgatókat! Munkájuk nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a Közgazdaságtudományi Karon népszerű legyen a TDK tevékenység és hogy nagyszerű eredmények születhessenek.


A NYME-KTK hallgatója, Fazekas Nikoletta pedig a Pro Scientia díjat kapta meg idén.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.