Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Május 31. 12:32, csütörtök | Helyi

25 éves lett a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

25 éves lett a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

2018. május 30-án ünnepelte Győrben a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány negyedszáz éves fennállását.

A jeles eseményre az ország több pontjáról érkeztek kuratóriumi elnökök, meghívott vendégek, igazgatók, köztük például dr. Braun Márton, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója.


dr. Braun Márton köszöntő beszédében kiemelte:

Nagyon szoros és különleges kapcsolat van az MVA és a KVA között. A Győr-Moson-Sopron megyében működő szervezet az egyik legjobb Alapítvány országosan. Nagyon komoly a társadalmi beágyazottsága, számos sikeres vállalkozás nőtt ki a KVA szárnyai alól.


A siker jegyeit a kontinuitásban, a változatlan és stabil vezetésben, valamint a folyamatos megújulási képességben összegezte.

Egy vállalkozás életében is szép időszak 25 év működés, egy civil szervezet életében ez fokozottabban figyelemre méltó.


A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány nem egy bank, nem egy profitorientált tanácsadó szervezet, hanem egy nonprofit alapítvány, aminek máshogy kell viselkedni, máshogy kell a szolgáltatásait bemutatni és a vállalkozók felé kínálni. – mondta dr. Iváncsics János, a KVA ügyvezető igazgatója, aki a rendezvény végén beszélt a szervezet eddigi munkásságáról és szólt a közeljövőre vetített elképzelésekről is.

A köszöntések és az elismerések azonban még az ügyvezető előadása előtt tovább folytatódtak.

dr. Papcsák Ferenc KVA kuratóriumi elnöke így nyilatkozott:

Folyamatos, gondolkodásra ösztönző volt az elmúlt két és fél évtized. Itt szeretném megköszönni mindazok teljesítményét, akik már nem lehetnek velünk. Akik az elmúlt években kurátorként, szakmai bizottság tagjaként részt vettek ebben az embert próbáló munkában.

Kevés is és sok is ez a 25 év. Ma ismét megújulásokról beszélünk - megújul a honlap, a gondolkodásmód, a szolgáltatások és az arculat.
Új célunk: minden fiatal vállalkozónak segítséget adni, aki itthon szeretne dolgozni, vállalkozni!

A kezdetekben még teljesen más rendszerben kezdődött a munka. Akkor még egyfajta katalizátorszerepet kellett az Alapítványnak betöltenie. Nem volt ez egyszerű, és nem lesz az a jövőben sem!

Ezért hadd köszönjem meg a jelenlegi munkatársaink munkáját is, mert azért dolgoznak, hogy a kisalföldi térség, a Győr-Moson-Sopron megyei vállalkozói közéleti park, az itt élő vállalkozók közmegelégedésére szolgáljon. Sokat tesznek azért, hogy a vállalkozásfejlesztés, mint fogalom elnyerje a szó nemes értelmét!

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke volt alapítóként mondott köszönetet azért, hogy 1993-ban létrejöhetett az Alapítvány és azért, hogy még ma is sikeresen működik. Felidézte, hogy a kezdeti időszakban még nagyon változó és kaotikus körülmények között kezdték el a vállalkozásokat támogatni. Ám, ha ezt nem tették volna, akkor ma nem tartana itt a társaság, talán nem is lenne, mit ünnepelni. Mint mondta:

Ezekre a szolgáltatásokra és értékekre mindig szükség volt és a mai világban is nagyon nagy szükség van! 1993-ban még nem gondolhattuk, hogy ilyen sikeres lesz a megyei gazdaság, azt pedig egyáltalán nem, hogy Budapest után az egyik legerősebb gazdasági szegmenssé válik.

A KVA 25 év alatt 2000 projektet és 5000 vállalkozást segített a működésben.

Büszke vagyok arra, hogy tevékenysége tekintetében egy ilyen gazdag civil szervezetünk van! A következő 25 évhez is kívánok az Alapítványnak folyamatos megújulást, jó szerencsét, erőt, egészséget!

A vezetők és alapítók beszédei után egy olyan vállalkozó mutatkozott be és mondta el köszöntő beszédét, aki több éves kapcsolatban áll a KVA tevékenységével. Ő saját vállalkozásán keresztül tapasztalta mindazt a tudást és szakértői bázist, melyet az Alapítvány felkészült munkatársai adtak át számukra.

10 éve dolgozunk együtt, ezalatt 15 projektet vittünk végig. – számolt be Tuba Szabolcs, a mosonmagyaróvári Rózsa Bútorház ügyvezetője - Új telephelyet fejlesztettünk, új termelőeszközöket vásároltunk és több olyan eszközhöz jutottunk hozzá, ami segíti a mindennapi munkavégzésünket.
Az ilyen hosszú távú együttműködés és a minőségi munka elengedhetetlen feltétele, hogy a megfelelő információ, a megfelelő tudás és kompetencia rendelkezésre álljon. Az Alapítvány ebben kimagasló.

Mindezen beszédek után került sor dr. Iváncsics János, a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatójának prezentációjára, aki a diasor első képei között az Alapítvány alapító okiratának, célt meghatározó gondolatait is bemutatta. Így szólt ez ’93-ban:

„A Vállalkozási Tanácsadó Alapítvány, a Megyei Településfejlesztési és Vállalkozástámogatási Alapítvány és a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány alapítók, annak érdekében, hogy segítsék a megye kis- és középvállalkozásainak fejlődését, új életképes munkalehetőségek teremtésével hozzájáruljanak a munkanélküliség csökkentéséhez, továbbá javítsák a munkaerő szakképzettségét, vállalkozási ismereteit, hozták létre a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítványt”


Mint mondta:

Ebből is látszik, hogy mennyi minden változik. 1993-ban még a munkanélküliség csökkentéséhez szerettünk volna hozzájárulni, ma pedig már munkaerőt kellene szerezni.
Folyamatos megújulás az, amit megkíván az Alapítvány tevékenysége. Fő célunk, hogy segítsük a vállalkozókat. Úgy gondoljuk, hogy ezt teljesíteni is tudjuk!


„A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány az elmúlt években 50-nél több jelentős, Magyar Kormányzati és Európai Uniós forrásból finanszírozott hazai és határon átnyúló gazdaságfejlesztési, oktatási, tanácsadási projektet valósított meg sikerrel, melyek segítségével több ezer helyi vállalkozás vagy más szervezet fejlődéséhez járult hozzá.”

– emelte ki a következő képsoron.

A KVA szolgáltatásai:

Mikrohitel szolgáltatásuk max. 10 Millió forintig elérhető.
Az évek alatt azonban bebizonyosodott, hogy ez sok vállalkozónak kevés. Ezért úgy gondolták, hogy a mikrohitel mellett egy olyan konstrukciót is létre kell hozniuk, ahol magasabb összeggel tudják támogatni a vállalkozások beruházási, fejlesztési elképzeléseit. Így jött létre 2014-ben a Pannon Finance Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-t, ami a Magyar Fejlesztési Banktól kapott forrást, és így már 50 millió forintig tudják a kisvállalkozásokat finanszírozni. – derült ki a visszaemlékező beszédből.
A mikrohitel program és a Pannon Finance Pénzügyi Szolgáltató Zrt. eredményességét egy újabb táblázatban foglalta össze a vezető:

Mindebből jól látható, hogy az országos mikrohitel programban 4,8 Mrd forintot folyósítottak. Mindezt úgy, hogy 1993-ban 300.000 Ft volt a felső határ a mikrohitel igénybevételénél.


A hitelezési programok mellett az alábbi projektekben ad támogatást a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány:

Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése
Civil Információs Centrum
Regionet Copeteteve
Smat-Up
Silver Economy
Bővebb információ a KVA weboldalán érhető el:http://kva.hu/

Az évforduló ünneplése díjátadással zárult.


Díjak kapott

Pető István, aki két és fél évtizeden keresztül a Kisalföld Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Mikrohitel Bizottságának elnökeként több, mint kétezer mikrovállalkozás finanszírozásában működött közre, mintegy 8 milliárd forint forrást juttatva a kevéssé preferált szektorban.
Díja: Szőke János által készített Assisi Szent Ferenc bronz szobra

Valamint dr. Csuhaj-Varju Imre, aki a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kuratóriumának elnökeként, vagyis a KVA egyik alapítójaként 25 éven át számos program közös és sikeres lebonyolításán keresztül tette lehetővé, hogy ma együtt ünnepelhették a fennállási dátumot.
Díja: Laczák Géza Osztódás című krómozott acél alkotása

Gratulálunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.

2024. Április 16. 15:56, kedd | Helyi

Nívódíjat nyert a soproni Múzeumnegyed

Építőipari Nívódíjat nyert a Sopron Fő terén található Múzeumnegyed. A felújított épületegyüttes műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában érdemelte ki a díjat.