Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Június 20. 16:47, kedd | Helyi

300 éves a meteorológiai mérés hazánkban

300 éves a meteorológiai mérés hazánkban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat megemlékezést tart 2017. június 21-én, a Soproni Meteorológiai Állomáson folyó mérések 300. évfordulójának tiszteletére.

Hazánkban elsőként 1717-ben végeztek műszeres méréseket, melyek Sopronhoz és Gensel János Ádám városi főfizikus nevéhez kötődnek.

A rendezvényen részt vesznek Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszter és V. Németh Zsolt államtitkár urak is. A Liszt Ferenc központban ünnepség keretében emlékezünk meg a jeles évfordulóról, a Meteorológiai Állomáson pedig emlékpad avatásával tisztelgünk nagy elődeink előtt.

A megemlékezésen részt vevők között kiemelt helyen szerepel a Soproni Egyetem, mivel nagy szerepet töltött be a meteorológiai mérések folytonosságában. A jelenleg Kurucz-dombon található meteorológiai állomás a hosszú évek során több alkalommal költözött. A Lahne-tanintézetbe a Bécsidombon (1885-1918), majd a Deák-téri állami Leánygimnáziumba (1918-1925) költözött, és végül egy nyugodt időszak következhetett be, amikor a Selmecbányáról Sopronba menekült Erdészeti és Bányászati Főiskola Erdővegytani Tanszéke fogadta az állomást. A hivatalos költözés az egyetemi Botanikus-kertbe 1925. május elsejével történt meg. Az észleléseket Dankó István laboráns és Pintér Rudolf hivatali altiszt végezte, és ezzel kezdetét vette egy fejlődés mind a mérési eszközök, mind a mérések folyamatosságát tekintve. Az egyetemünk neves oktatói és professzorai még hallgatói is kivették a részüket a mérésekből (a teljeség igénye nélkül pl.: Prof. Vági István, Prof. Botvay Károly a termőhelyismerettani tanszékének vezetője, Várkuti János, Pödőr Zoltán …). Az egyetemünk mindig is nagy figyelmet fordított az észlelésekre és bár hivatalosan 1974-től költözött el az állomás, a mai napig folytatódnak a mérések és megfigyelések a Botanikus-kertben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.

2024. Április 16. 15:56, kedd | Helyi

Nívódíjat nyert a soproni Múzeumnegyed

Építőipari Nívódíjat nyert a Sopron Fő terén található Múzeumnegyed. A felújított épületegyüttes műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában érdemelte ki a díjat.

2024. Április 12. 11:22, péntek | Helyi

A helyi gazdaság megerősítése a cél Sopronban

Az elmúlt években több olyan fejlesztést sikerült megvalósítani, amely hozzájárul a helyi gazdaság megerősítéséhez. Megépült az M85-ös autóút, új inkubátorház épült és kialakításra került az új ipari park területe.

2024. Április 10. 10:38, szerda | Helyi

Kezdődjön a nyár a Hűség Városában a Soproni Borünneppel

Igazi nyárnyitó programsorozattal várja a vendégeket a Soproni Borünnep. Borkülönlegességek, kézműves vásár és zenei programok közül válogathatnak a nyár első hétvégéjén az ide látogatók.