Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Június 25. 17:08, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A 120 éves magyar filmet ünnepelik a Magyar Mozgókép Fesztiválon

A 120 éves magyar filmet ünnepelik a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Jankovics Marcellre emlékezik és a magyar filmgyártás 120 éves jubileumára irányítja a figyelmet a Magyar Mozgókép Fesztivál, amely szombatig várja az érdeklődőket a Veszprém-Balaton régióban.

A veszprémi Szentháromság téren csütörtökön vetítették az Oscar-jelölt Sisyphust, a cannes-i Arany Pálmás Küzdőket és a János vitézt, felújítva. Káel Csaba kormánybiztos a jubileumi év programjait ismertette, köztük a Nagylátószög címmel, hamarosan nyíló nagyívű kiállítást - közölte a Nemzeti Filmintézet pénteken az MTI-vel.

"Idén 120 éves a magyar filmgyártás, elképesztően gazdag és sokszínű kultúrkincs, mely közös múltunk és jelenünk megismételhetetlen lenyomata eredeti, rólunk szóló történetek által. A hazai filmgyártás abban a szerencsés helyzetben van, hogy 120 éve szinte folyamatosan forognak a kamerák, tavaly még a világjárvány sem tudta leállásra kényszeríteni a filmipart. A lelkes és kitűnő szakembereknek és a kormány kitartó támogatásának köszönhetően Magyarország a kontinens legnépszerűbb filmgyártó bázisa. Az ágazat jövőjét biztosító fejlesztések mellett a filmes örökségünkkel is folyamatosan foglalkoznunk kell, kutatni, feldolgozni.

lengedhetetlen, hogy felkeltsük a fiatal generációk érdeklődését és elérhetővé tegyük számukra a magyar filmeket" - idézi a közlemény Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos szavait.

A 120 éves a magyar film jubileumi projektek bemutatására a Nemzeti Filmintézet egyedülálló honlapot indított, ahol többek között 120 év/120 kép címmel érdekességek tekinthetők meg az NFI Filmarchívum igazgatóság gyűjteményéből.

120 Most Wanted címmel megismertetik azt a 120 elveszett vagy csak töredékesen ránk maradt alkotást, melyeket a filmtörténészek a legjobban keresnek. A Nemzetközi Mozgóképes Hungarika Kutatási Program résztvevői azon dolgoznak, hogy a magyar és magyar vonatkozású filmtörténeti örökséget felkutassák, hozzáférhetővé tegyék és lehetőség szerint hazahozzák.

Kiemelt cél a fiatal generáció minőségi filmfogyasztásának elősegítése is. Az Alapfilmek filmtörténeti weboldal és az erre épülő Klassz oktatási és ifjúsági program sokrétű segédanyagokat kínál a filmek felhasználására az oktatásban. Újdonság, hogy 2021. szeptemberétől a filmek egy része ingyenesen megtekinthető lesz az iskolákban.

A jubileumi évben indított, első Magyar Mozgókép Fesztivál mellett az év kiemelt eseménye a Nemzeti Filmintézet szakmai közreműködésével a Ludwig Múzeumban július 23-án Nagylátószög. 120 éves a magyar film címmel nyíló kiállítás, amely áttekintést nyújt a magyar mozgókép történetéről a kezdetektől napjainkig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során