Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Július 26. 13:03, szerda | Helyi
Forrás: mti.hu

A fogadóiroda szerint az osztrák a néppártnak van a legnagyobb győzelmi esélye az őszi parlamenti választáson

A fogadóiroda szerint az osztrák a néppártnak van a legnagyobb győzelmi esélye az őszi parlamenti választáson

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) győzelmének és a néppárti-szabadságpárti koalíció megalakulásának van a legnagyobb esélye az október 15-én tartandó ausztriai parlamenti választáson a bet-at-home online fogadóiroda szerint.

A májusi kormánykoalíciós válság és Reinhold Mitterlehner néppárti (ÖVP) elnök és alkancellár lemondása után az osztrák parlamenti pártok megállapodtak, hogy a 2018 őszén esedékes következő parlamenti választásokat egy évvel előrehozzák.

A fogadóiroda iroda által bemutatott első összegzés szerint a Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter vezette, jelenleg kisebbik kormánykoalíciós párt, az ÖVP lehet a befutó. Az iroda szerint négyszer valószínűtlenebb, hogy a nagyobbik koalíciós partner, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) fog nyerni, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) győzelme pedig ennél is esélytelenebb.

Kedden megkezdődtek az ausztriai előrehozott parlamenti választás előkészületei, az induló pártok megkezdik a támogató aláírásgyűjtést és megalakulnak a választási bizottságok is. Az országos választáson való jelöltséghez legalább 2600 választásra jogosult aláírását kell összegyűjteni vagy három parlamenti képviselő támogatását megszerezni.

Peter Pilz korábbi zöldpárti képviselő bejelentette, hogy az őszi parlamenti választáson saját listával indul, a kezdeményezést pedig közösségi finanszírozással támogatják. Már korábban szorgalmazta a Zöldek baloldali irányváltását, a legutóbbi parlamenti választáskor vissza is vonult a pártelnökségben végzett munkájától. Pilz, aki a Zöldek egyik alapító tagja volt, a párt kongresszusán nem kapta meg a pártlista negyedik helyét, viszont a hatodik helyet már elutasította és elhagyta a frakciót. Még korábban Pilz meghívására érkezett a pártba Alexander Van der Bellen jelenlegi államfő, aki később a Zöldek elnöki tisztségét is ellátta.

Pilz kedden bemutatta azon szakértőket is, akik a Peter Pilz listája elnevezésű kezdeményezés során jelöltetik magukat és arról is beszélt, hogy pártot nem kíván alapítani. A listán szereplők között van egy korábbi szociáldemokrata politikus, aki chilei menekült szülők gyermeke, egy ausztrál származású start-up specialista, aki a menekültek számára alapított munkabörzét és egy fogyasztóvédelmi szervezet korábbi elnöke, aki a kannabisz orvosi használatának legalizálásért áll ki.

Az Österreich című lap legutóbb bemutatott felmérése szerint az ÖVP a legnépszerűbb 33 százalékos támogatottsággal, az SPÖ-re 24 és a korábban első helyen álló FPÖ-re 23 százalék szavazna. A Zöldek pártja hat, a liberális Neos párt öt és Peter Pilz listája négy százalékos támogatottságot szerezne, vagyis a küszöböt átlépve éppen bejutna a parlamentbe.

Megközelítőleg 6,4 millió választópolgárt várnak az urnákhoz október 15-én. Ausztriában a 16. életévüket betöltött állampolgárok szavazhatnak a 2. Osztrák Köztársaság 22. parlamenti választásán.

Címkék: ausztria, választás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.

2024. Április 16. 15:56, kedd | Helyi

Nívódíjat nyert a soproni Múzeumnegyed

Építőipari Nívódíjat nyert a Sopron Fő terén található Múzeumnegyed. A felújított épületegyüttes műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában érdemelte ki a díjat.

2024. Április 12. 11:22, péntek | Helyi

A helyi gazdaság megerősítése a cél Sopronban

Az elmúlt években több olyan fejlesztést sikerült megvalósítani, amely hozzájárul a helyi gazdaság megerősítéséhez. Megépült az M85-ös autóút, új inkubátorház épült és kialakításra került az új ipari park területe.

2024. Április 10. 10:38, szerda | Helyi

Kezdődjön a nyár a Hűség Városában a Soproni Borünneppel

Igazi nyárnyitó programsorozattal várja a vendégeket a Soproni Borünnep. Borkülönlegességek, kézműves vásár és zenei programok közül válogathatnak a nyár első hétvégéjén az ide látogatók.