Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2015. November 02. 17:42, hétfő | Helyi
Forrás: mti

A magyar tudomány ünnepe - Széchenyi Istvánra emlékeztek Nagycenken

A magyar tudomány ünnepe - Széchenyi Istvánra emlékeztek Nagycenken

Széchenyi Istvánra, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) alapítójára emlékeztek A magyar tudomány ünnepe Széchenyi-emléknapja alkalmából hétfőn a nagycenki Széchenyi-mauzóleumban.

Ünnepi beszédében Lovász László, az MTA elnöke úgy fogalmazott, hogy a legnagyobb magyar sírjához látogatók többsége a politikusra emlékezik, de a tudomány művelői számára Széchenyi István elsősorban az MTA létrehozója. A köztestület tagjai munkásságukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy az akadémia a társadalomban azt a helyet foglalja el, amelyet Széchenyi István megálmodott neki.
Hozzátette: az MTA tagjai számára kötelesség a közjó elérésére való törekvés, a tudomány és a megalapozatlan hiedelmek közti különbségek világossá tétele, az akadémia munkája iránti közbizalom erősítése.
Lovász László szerint utóbbit a Budapesten szerdán kezdődő Tudomány világfóruma is segíti, amelyen mintegy száz ország ezer tudósa vesz részt. A fő témakört a tudománynak a környezetvédelemben és a fenntartható fejlődésben való szerepe adja, emellett előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket tartanak a tudomány és a társadalom kapcsolatáról, ide értve a tudomány és a kormányok kapcsolatát.
A megemlékezés végén az MTA elnöksége, Sopron és Nagycenk polgármesterei, a Nyugat-magyarországi Egyetem vezetői, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt., az Eszterháza Központ, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit Széchenyi István sírjánál.
Széchenyi István 1825. november 3-án a pozsonyi országgyűlésen ajánlotta fel egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság, az MTA elődjének megalapítására. Az országgyűlés 2003-ban nyilvánította november 3-át A magyar tudomány ünnepévé.
Az idei év központi témaköre A tudomány evolúciója: a valós és a virtuális világok címet viseli, amely többek között a tudományt mint a hiteles ismeretszerzéshez segítő eszköz szerepét hirdeti.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 17:43, hétfő | Helyi

Dr. Farkas Ciprián: pénteken már a megújult piacon vásárolhatnak a soproniak

A soproniak által régóta várt fejlesztésnek köszönhetően minőségi környezet várja a vásárlókat és az árusokat a megújult vásárcsarnokban, ami pénteken nyitja meg kapuit.

2024. Május 10. 19:28, péntek | Helyi

Megnyílt az Üvegeseszter 25 kiállítás Sopronban

Az Üvegeseszter 25 című kiállításon az üvegfestészet és az ólomüvegezés művészetébe nyerhetnek betekintést az érdeklődők a SopronFest keretein belül.

2024. Május 06. 18:43, hétfő | Helyi

Elkészült az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út

Befejeződött az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út építése. Az új szakaszt és a kapcsolódó létesítményeket átadták a forgalomnak.

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.