Városlista
2019. január 19, szombat - Sára

Hírek

2019. Január 09. 00:38, szerda | PR

A tél a párátlanítók főszezonja

A tél a párátlanítók főszezonja

Bármilyen zárt helységben felmerülhet a túl magas páratartalom problémája. Pénztárcánktól és igényeinktől függően válogathatunk a nagyszámú páramentesítő típus között.

Meg kell tartani az ideális állapotot

Az is baj, ha túl nedves a levegő, az is, ha túl száraz - de mindenre vannak ma már berendezések. Amikor nem tartalmaz elég ‘vizet’ a levegő, akkor jobban száll a por, és köhögni fognak az arra érzékenyebbek. Milyen hasznos is tud lenni a pára, pedig van, amikor küzdünk ellene!
Ha viszont túl nagy a nedvesség, az komoly károkat okozhat. Egyes munkák pedig elvégezhetetlenek, ha nagy a páratartalom.
Így hát van már párásító - akár levegőtisztítóval kombinált formában - és párátlanító egyaránt.
Ez utóbbiból nagy segítség a kisebb otthoni berendezés, ha egy lakásban vagy kis irodában 60-65 százalék feletti a páratartalom. A bedohosodott ruhák, bútorok látják kárát a nedvességnek.
A fő ok rendszerint a túl jó szigetelés, de kedvezőtlen adottságok, mint az alagsori elhelyezkedés, vagy építési hibák is lehetnek a háttérben.

A rettegett hőhíd

A túlzottan hideg falsarkok hozzák létre a sokat emlegetett hőhidat, és ha ilyen a beltér, akkor elkerülhetetlen, hogy a penész megjelenjen a falakon.
Más okokból is szükséges lehet egy ilyen gép; például ha időről időre beázik a helység, akár mert az utca legalján fekszik, és egy kiadós esőnél bejut a víz a beltérbe.
Alkalmi ‘vízterhelés’ esetén hasznos a párátlanító, de egy állandó probléma komolyabb változtatásokat igényel.

Páraelszívó festékbevonat is létezik

A komolyabb berendezések nagy tereken belül is megmozgatják a levegőt és csökkentik a nedvességtartalmat, akár egy teljes csarnok festés utáni száradását is elősegítik.Több típust is kikísérleteztek a párátlanítókból. A pasztillás gépekben nedvességet beszívó tabletták vannak, amelyeket heti 1-2 alkalommal ki kell cserélni. Tökéletesek például rövid távon, egy beázás utáni helyreállításnál.
De ha új, frissen elkészült lakásba költözünk, ott is nagy segítség lehet egy ilyen berendezés, mert az erőltetett építés után nem ritka a vizesedés.
A kompresszoros hűtve szárító gépek ventillátorral rendelkeznek. Ezek szűrik is a levegőt, és hosszú távon hatékonyabbak lehetnek.
Multifunkciós voltuk miatt a komolyabb beruházás kategóriájába tartoznak, és inkább ipari, mint háztartási célra szokták őket beszerezni.

Ma már szárító hatású festékbevonatokat is kikísérleteztek, és számos más technika is létezik. Megjegyzendő, ha építési hiba okozza a penészedést, vizesedést, hasznos a párátlanító, ám érdemes egy idő után megoldani az alapproblémát, lehetőleg külső szigeteléssel. De eseti megoldásként, vagy a túl jól záró nyílászárók okozta klasszikus téli párásodás esetén tökéletes megoldás egy páramentesítő.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Január 09. 00:40, szerda | PR

Az idegen nyelvi beszédkészség tanulható!

Sokaknak jelent problémát, hogy hiába biztos tudásuk, félnek megszólalni angolul vagy németül. Adunk pár tippet, melyekkel te könnyedén átlendülhetsz a kezdeti bizonytalanságokon!

2018. December 19. 18:14, szerda | PR

Prezi székházban takarítanak

A világhírű startup cég budapesti fejlesztőközpontjának takarítását nyerte el a Jánosik és Társai Kft.

2018. December 15. 09:54, szombat | PR

Magyarországon mutatja be elsőként a BENU megújult gyógyszertár-koncepcióját

A BENU hét év után megújítja gyógyszertár-koncepcióját, és Európában elsőként Magyarországon, a BENU Gyógyszertár Budapest Shopmarkban mutatja be az új, vásárlói igényeknek még inkább megfelelő gyógyszertár-kialakítását.

2018. November 29. 13:56, csütörtök | PR

Felnőtt, 18+ karikás társasjátékok

Mint minden, úgy a szexuális élet is egy idő után megszokottá, egyhangúvá válhat. De nem kell ennek így lennie, amennyiben hajlandóak vagyunk tenni érte.