Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. December 09. 16:51, szerda | Helyi
Forrás: muzeum.sopron.hu

Adventi vizit a Storno családnál!

Adventi vizit a Storno családnál!

A múzeum Ars Historica Társulata advent vasárnap a Storno család életébe engedett betekintést. A társulat felhívást tett közzé, csapatukba jelentkezőket várnak!

Az érdeklődőket a család inasa vezette körbe a lakásban, ahol találkozhattak id. és ifj. Storno Ferenccel, utóbbi feleségével, Annával, valamint a cselédség tagjaival. Az est díszvendége Rómer Flóris volt, aki fontos teendői mellett időt szakított az ünnepváró látogatásra is.

A Soproni Múzeum fontosnak tartja, hogy minél élőbbé, minél átélhetőbbé tegye a látogatók számára az élményt, amelyet egy kiállítás nyújthat. Egy múzeum azonban sokak szerint „halott” tárgyakkal van tele. Ezzel a sztereotípiával veszi fel a harcot a Nyugat-Európában már általánosan elterjedt „living interpretation” módszere, amelyet a múzeum amatőr színtársulata is a magáénak vall. Az „élő magyarázat” a dráma eszközével, a lehető leglátványosabban, korhűségre törekedve mutat be egy-egy korszakot, eseményt, életformát. A szereplők a kornak megfelelő ruhában, kellékekkel dolgoznak, párbeszédes jelenetekben korhű nyelvezetet használnak, és lehetőség szerint a közönséget is bevonják a történetbe, hiszen az így válik igazán átélhetővé. Itthon a történelmi karneválok, a hagyományőrző egyesületek tevékenységei, múzeumokban a kosztümös tárlatvezetések is ezt az elvet követik.

Az Ars Historica Társulat kifejezetten a múzeumhoz kötődően jött létre. Célja, hogy úgy adjon át történetileg, művelődéstörténetileg hiteles információkat a közönségnek, hogy közben szórakoztat, és közel hozza az adott korszakot az emberekhez, legyen szó a Storno család mindennapjairól, vagy éppen egy 17. századi bűnvádi perről. A társulat által előadott darabok mindegyike saját írásmű, amelyet a múzeum szakemberei gondos kutatómunkát követően hoznak létre. 2016-ra már több nagyszabású tervvel rendelkezik, ehhez azonban még szükség van a tagság bővülésére.

Éppen ezért felhívás következik!
A Soproni Múzeum színtársulata történelmet kedvelő, színjátszásban tehetséges új tagokat keres, vegyes korosztályból. Jelentkezni a programok.sopronimuzeum@gmail.com címen lehet Krammerhofer Szilviánál. A jelentkezés folyamatos, a bemutatkozások időpontját egyeztetjük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.