Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. Szeptember 02. 07:15, hétfő | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Azonosította a texasi lövöldözés elkövetőjét a rendőrség

Azonosította a texasi lövöldözés elkövetőjét a rendőrség

Azonosították a texasi lövöldözés elkövetőjét, aki hét embert megölt és huszonkettőt megsebesített a nyugat-texasi Midland és a szomszédos Odessa város közötti ámokfutása során .

- jelentette be vasárnapi sajtóértekezletén a odessai rendőrség

A tettes a 36 éves Seth Ator volt, aki Odessától mintegy húsz kilométernyire élt.

Gépkocsiját a midlandi rendőrség állította meg szombaton egy közlekedési jelzőlámpánál, mire a férfi rájuk lőtt és az autóval elmenekült. Az országúton haladva vaktában lövöldözött, majd kiszállt és elrabolt egy postai teherautót, azzal ért be Odessa városába, ahol egy mozi parkolójában a rendőrök lelőtték, miután tűzharcba keveredett velük.

Michael Gerke, az odessai rendőrség vezetője vasárnapi sajtókonferenciáján nem nevezte meg az elkövetőt. "Nem vagyok hajlandó kimondani a nevét, mert egyáltalán nem akarom ismertté tenni őt azért, amit elkövetett". Kilétét a sajtótájékoztató után a rendőrség többi munkatársa hozta nyilvánosságra.

A rendőrfőnök a többi között elmondta: bebizonyosodott, hogy az elkövető egyedül cselekedett. Tettének oka egyelőre ismeretlen, és vizsgálják, hogyan jutott az általa használt AR-Style típusú félautomata gépkarabélyhoz.

A rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai vasárnap házkutatást tartottak Ator lakhelyén, egy elhanyagolt, viskószerű házban, ahol nincs folyóvíz és áram sem.

Az elkövető egyik szomszédja riportereknek elmondta: Atort erőszakos emberként ismerték, aki éjjelente gyakran lövöldözött ki a házából, és épp a múlt héten fegyverrel fenyegette meg őt, mert rossz helyre tette ki a szemetes zsákot. A szomszédasszony a múlt hónapban már jelezte a rendőrségnek, hogy a férfi rendszeresen lövöldözik éjszakánként, de a rendőrség nem reagált a bejelentésre.

Az FBI közölte: nincsenek arra utaló nyomok, hogy Seth Atornak bel- vagy külföldi terroristákhoz, terrorszervezetekhez fűződő kapcsolatai lettek volna.

Vasárnap Greg Abbott, Texas állam kormányzója a kórházban meglátogatta az ámokfutás sebesültjeit, majd sajtóértekezletet tartott. A tájékoztatón felsorolta a Texasban elkövetett lövöldözéseket, és azt hangsúlyozta, hogy ez a helyzet tarthatatlan, cselekvésért kiált. Konkrétumot azonban nem említett, hogy szerinte hogyan is lehetne véget vetni ennek a jelenségnek.

Közben éppen Texasban vasárnap a fegyvertartást lazító rendelkezések léptek életbe. Vasárnaptól már az iskolákat és a templomokat is el lehet látni fegyverekkel.

A The New York Times című lap - meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozó - értesülései szerint Atort a lövöldözés előtti napon bocsátották el teherautó-vezetői állásából.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése