Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Június 19. 12:41, hétfő | Helyi

Baksai 60 – kortárs kiállítás a Festőteremben

Baksai 60 – kortárs kiállítás a Festőteremben

Az idén 60 éves Baksai József Munkácsy-díjas festőművész kiállítása nyílik meg június 21-én a Festőteremben.

Az antik mitológia szereplői, az ókori görög, egyiptomi, vagy krétai történetekre utaló motívumok, illetve az Ó-és Újszövetség mozzanatai, a szentek és ereklyék, az élet és halál kettősségére utaló szimbólumok szerepelnek Baksai József festőművész alkotásain. A művekből a Soproni Ünnepi Hetek keretében láthat válogatást a soproni közönség.

Baksai József festő szakon végzett a Képzőművészeti Főiskolán (1985–1990), ahol mestere Sváby Lajos volt. Tanulmányai alatt Anselm Kiefer, George Baselitz és Francis Bacon festészete hatott rá.

Munkásságáért több elismerésben részesült, 1994-ben Barcsay-díjat, 2001-ben pedig Munkácsy-díjat is kapott. Festményeit a rusztikus felületképzés jellemzi: a tisztán festékből képzett relieffestményeket legtöbbször puszta kézzel formázza, így az ősi, mágikus művészethez hasonlóan az alapanyag alakításával is imitálja a teremtés folyamatát.

Grafikáinak is sajátossága a rétegzettség: kompozícióit a kollázs-technikához hasonlóan, egymásra ragasztott papírdarabokból hozza létre. – írja Baksai alkotásairól Szeifert Judit művészettörténész.

A Festőteremben látható tárlatot június 21-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, köszöntőt mond Tóth Éva önkormányzati képviselő, bizottsági elnök. A kiállítás július 16-ig látogatható, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig.

További információ a www.prokultura.hu oldalon található.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.