Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Október 02. 10:54, péntek | Helyi
Forrás: sopron.hu

Befejeződött a Fertő tó nádasainak és vízpótló rendszerének csaknem egymilliárd forintból megvalósult rekonstrukciója

Befejeződött a Fertő tó nádasainak és vízpótló rendszerének csaknem egymilliárd forintból megvalósult rekonstrukciója

Sikeresen befejeződött a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma közös projektje.

V. Németh Zsolt államtitkár elmondta: környezetvédelemre 3 ezer milliárd forintnál is több jut a mostani uniós ciklusban.Környezet- és természetvédelemre 2270 milliárd forint jutott az előző európai uniós ciklusban, ám az összeg a mostani fejlesztési időszakban jóval meghaladja a háromezer milliárd forintot.

Az államtitkár hozzátette: az élőhely-rekonstrukció a Fertő tó környékén a jövőben is folytatódni fog, mert egy megjelent kormányhatározat szerint a Hanság természetes élőhelyeinek helyreállítására 1,7 milliárd forintot, a természetvédelmi őrszolgálat és monitoring rendszer fejlesztésére 73 millió forintot, míg a 2017-ben induló, a Fertő tó környezetének komplex táji rekonstrukciójára 859 millió forintot fordíthat a kezelő Fertő-Hanság Nemzeti Park.

Firtl Mátyás, a térség országgyűlési képviselője köszönetét fejezte ki a projekt sikerre vitelében közreműködőknek, hangsúlyozva, hogy a siker a példaszerű összefogásnak köszönhető. Emlékeztetett, hogy a tó a Fertő parti kulturtáj része, s a környékbeli fejlesztésekkel, így az Eszterháza Központtal, és a környékbeli adottságokkal összehangolt módon a jövőben jól bevonható lesz a turizmusba is, amely az itt élő emberek fontos kitörési lehetősége.

A Fertő tó 2001 óta a világörökség része. 75 négyzetkilométeres magyar részén 1872 óta folyamatosan növekszik a nádas terület, amely ma már eléri a 63 négyzetkilométert. A jelenlegi csatornahálózatot az 1960-as években kezdték kiépíteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 18:43, hétfő | Helyi

Elkészült az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út

Befejeződött az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út építése. Az új szakaszt és a kapcsolódó létesítményeket átadták a forgalomnak.

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.