Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. December 06. 14:08, szerda | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Bíróság előtt két férfi, aki a vád szerint Theresa May meggyilkolására készültek

Bíróság előtt két férfi, aki a vád szerint Theresa May meggyilkolására készültek

Bíróság elé állt szerdán Londonban két fiatal férfi, aki a vád szerint merényletre készült Theresa May brit miniszterelnök ellen.

A 20 éves Naa'imur Zakariyah Rahman és 21 éves társa, Mohammed Aqib Imran terrorcselekmény előkészítésének vádjával állt a londoni Westminster kerület illetékes magisztrátusi bírósága elé. Az alig hétperces eljárás során hivatalosan ismertették velük a vádat, amelyet mindketten tagadtak, majd a magisztrátusi tanács a londoni központi büntetőbíróság - utcája után közkeletűvé vált nevén az Old Bailey - elé utalta az ügyet.

A büntetőbírósági tárgyalás december 20-án kezdődik.

Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott, Naa'imur Zakariyah Rahman azt tervezte, hogy pokolgéppel felrobbantja a miniszterelnöki hivatalnak otthon adó kis londoni utca, a Downing Street biztonsági kerítését, majd megpróbál behatolni a Downing Street 10. alatti kormányfői hivatalba - amely egyben a mindenkori brit miniszterelnök rezidenciája is -, és késsel megöli Theresa Mayt.

A terv kivitelezhetősége nehezen elképzelhető, mivel a Downing Street öt méter magas öntöttvas biztonsági kerítését robbanásállóra tervezték, emellett a kerítés és a kormányfői rezidencia közötti százméteres útszakaszon folyamatosan járőröznek a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának fegyveres osztagai. A kerítést belülről külön fegyveres egység őrzi, amelynek tagjait éppen az ilyen jellegű támadási kísérletek azonnali elhárítására képezték ki.

A két vádlottat november 28-án vették őrizetbe, de az ügy csak szerdán került nyilvánosságra, amikor megjelentek a magisztrátusi bíróság előtt.

Andrew Parker, a brit belső elhárítás (MI5) vezetője éppen előző nap tájékoztatta a kormányt arról, hogy a biztonsági szolgálatok az idén kilenc nagy-britanniai terrortámadási terv végrehajtását akadályozták meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése