Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Szeptember 27. 16:39, csütörtök | PR

Búcsú a halogén izzóktól

Búcsú a halogén izzóktól

2018. szeptember elsejétől tilos az EU-ban a halogén izzók gyártása és importálása. A készleten lévő halogén izzók kiárusítása már zajlik, a boltok polcain pillanatnyilag még fellelhetőek lesznek -

-de csak a készlet erejéig!A kereskedők ezután nem pótolhatják a készleteiket. Miért történt meg ez? Mi vezetett idáig? Röviden bemutatjuk az okokat.

A hagyományos és a halogén izzólámpa

Az egyik legrégebbi fényforrásunk az elektromos áram megjelenése óta a hagyományos izzó. Az elektromos áram izzítja fel a (napjainkban wolframszálú) vezető szálat, amit az oxidációtól véd meg az üvegbúra. A halogén izzó is egy hagyományos izzó-fajta, 60 éve volt megtalálható a forgalomban. A hagyományos izzótól csak annyiban tér el, hogy az izzószálat egy kis méretű kvarc anyagú üvegbúra veszi körül, ebben a búrában pedig többnyire halogén gáz található. Ennek a halogénnek köszönhető, hogy javult az izzó élettartama és fényhasznosítása. A kibocsátott hőnek köszönhetően, ezeket az izzólámpákat csak zárt lámpatestben lehetett használni.

Miért tiltották be?

Ettől a lépéstől is azt várja az EU, hogy csökkenhet még jobban az üvegházhatást okozó gázok jelenléte a légkörben. Ezt a csökkentési mértéket az EU korábbi években meghatározta (EC 244/2009 rendelet), amit idén, 2018. szeptember elsejével végre is hajtottak. Ennek értelmében 2009-től fokozatosan kivezetésre kerültek a hagyományos izzók különböző fajtái, de 2020-ra az összes hagyományos izzót szeretnék kivonni a piacról.

Mit használjunk helyette?

A halogénizzók, illetve a hagyományos izzók utódjának a LED fényforrásokat tartják. Élettartamuk jóval hosszabb – mintegy 80%-al, energiafogyasztásuk viszont így is negyede-ötöde, mint egy halogénizzónak. Ha a környezetvédelmi oldalról kívánunk számokat felvonultatni, akkor úgy mondanánk, hogy Európában a halogén izzók LED fényforrásra cserélése annyi energiát takarít meg, ami megfelel például Portugália éves villamos energia fogyasztásának (évente 48TWh). Ha a szén-dioxid-kibocsájtás szempontjából vizsgáljuk a mérőszámokat, akkor a LED fényforrások használatával évi 15,2 millió tonnával csökken a CO2 szintje. A LED fényforrásokra való átállással az energiafogyasztás mértéke, a világításra fordított kiadások mértéke mérséklődni fog.

A LED fényforrás további előnyei

Az energiafelhasználásuk a világításra korlátozódik, nem izzanak, nem arra fordítják a megszerzett energiát. A LED fényforrásokat gyártó vállalatok 2-5 éves időtartamra is vállalnak garanciát: 15000-50000 órás élettartam mellett. Előnyei továbbá, hogy tetszés szerint variálható a színhőmérséklet: hideg-, és meleg-fényű variánsa, többféle fényerő, többféle sugárzási szöggel.

Magyarországi vállalatoknak most már a teljes világítás-korszerűsítéssel járó beruházás elszámolható az energiahatékonysági beruházás adókedvezmény terhére! Érdemes érdeklődni a részletekről, akár az LG Energia Kft. elérhetőségein.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat