Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Január 25. 16:36, csütörtök | PR

Diagnosztikai mintaszállítás

Diagnosztikai mintaszállítás

Léteznek bizonyos eljárások, amelyet csak pár városban tudnak elvégezni, mint például a rákos sejtek genetikai tulajdonságát vizsgáló molekuláris diagnosztikai vizsgálatot.

Ezeket az eljárásokat Budapesten, Debrecenben, Pécsett, illetve Szegeden is elvégzik.

Az EU számos tagállamában és a tengerentúlon is rég bevált módszer, hogy az egészségügyi mintavétel és feldolgozás helye között is előfordulhat akár több száz kilométer távolság. A beteg közelében lévő kórházban is megtörténhet a mintavétel, ezt követően a mintát átszállítják egy kiválasztott intézetbe. Fontos a diagnosztikai minták szállításának egyfajta rendszerbe szervezése. Anyagilag, fizikailag és lelkileg is megterhelő az ország különböző pontjaiban a másikba utazni a vizsgálatokra, ez azonban segítheti a beavatkozást a betegek számára. A mintát feldolgozó intézményt is tehermentesíti a diagnosztikai mintaszállítás lehetősége, ugyanakkor a laborba érkező minta nem érinti az intézmény fekvőbeteg férőhelyeit.
A diagnosztikai minták szállítása esetén is kialakult az igény, hogy speciális szállításra szakosodott csapat végezze el magát a szállítást. A szállítási hőmérséklet megtartása, a szállítási módok kiválasztása és nyomon követése összetett feladat, az idő és távolsági tényezők figyelembevételével együtt kell megszervezni a diagnosztikai minták szállítását. A korszerű diagnosztikai laboratóriumok nagyszámú anyagi beruházást emésztenek fel, ez nem teszi lehetővé, hogy az ország bármely kórházában ugyanilyen magas szinten lehessen vizsgálatokat elvégezni és erre alkalmas berendezéseket telepíteni. Olyan diagnosztikai központokat hoznak létre a vidéki nagyvárosokban, melyek adott régiókat nagymértékben, emelkedett kapacitással képesek kiszolgálni a felmerülő igényeket.
A már meglévő intézményi laboratóriumokat diagnosztikailag fejlesztik. A TamTraCo tevékenységének fő részét az egészségmegőrzéshez kapcsolódó mintaszállítások teszik ki, de ugyanúgy reprodukciós és diagnosztikai minták szállítása is történik. Az ember élete a vizsgálati eredményektől is függhet, például daganatos megbetegedések, autoimmun betegségek, terméketlenség esetén. A betegség kezeléséhez ilyenkor elengedhetetlen a betegtől vett minták komplex vizsgálata a diagnózis pontos felállításához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat