Városlista
2019. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Szeptember 27. 17:04, csütörtök | PR

Diákmunka közterhei

Diákmunka közterhei

Az iskolai szünetek remek alkalmat biztosítanak arra, hogy aki úgy érzi, hogy szeretne dolgozni egy kicsit, élhessen ezen lehetőségekkel.

A munkáltató szempontjából sem mindegy, hogy kit és mennyi időre foglalkoztat, hiszen neki is költségei vannak az alkalmazottjai után, ami diák esetén elenyésző a felnőtt szakképzett munkaerőhöz képest.

Ki és mikortól dolgozhat?
Annak a feltétele, hogy dolgozhass, a betöltött 16. életév, de iskolai szünetben, nappali tanulói jogviszonnyal, ez 15 éves korra módosulhat. Továbbá azt is kiköti az adóhatóság, hogy a munkavégzéshez szükség van adóazonosító jelre, mellyel, ha nem rendelkezel, akkor a NAV honlapján igényelheted meg.

Dolgozni, de hogyan?

Pontosan úgy tudnak, mint ahogy mások, melynek módjai az alábbiak:
a) munkaviszonyban;

b) munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban (pl. megbízási szerződéssel);

c) egyszerűsített foglalkoztatás keretében;

d) háztartási alkalmazottként

Munkaviszony esetén ugyanúgy működik mintha nem diákként dolgozna, tehát 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) kell utána fizetni, valamint 8,5 százalékos egészségbiztosítási járulékot és 10 százalékos nyugdíjjárulékot, melyek befizetéséről a munkáltató gondoskodik, így a nincs vele egyéb tennivaló. Ebben az esetben a tanuló biztosítottá válik táppénzre, nyugdíjra és tb ellátásra. A munkaviszony adóbevallás-köteles. Ebben az esetben számos megkötés és védelem övezi a diák munkavégzést, amivel érdemes tisztában lenni.

Megbízási szerződés esetén a tanuló nem válik biztosítottá, csak ha a jövedelme eléri a mindenkori minimálbér 30%-át, ami az aktuális 138000 forint esetében 41400 forint. Ezt számlákkal kell igazolni, vagy a 10%-os költséghányad kerül elszámolásra. Ebben az esetben a 10 százalékos nyugdíjjárulék és 7 százalék egészségbiztosítási járulék az, ami levonásra kerül. A munkáltató a tanuló számára a levont járulékokról mindig igazolást köteles kiadni. Ez a munkavállalási forma is adóbevallás-köteles.
Iskolaszövetkezeten keresztül is vállalhat munkát az a hallgató, aki nappali oktatási rendben tanul, melynek során nem minősül biztosítottnak. Az iskolaszövetkezet nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató tagja tehát nem biztosított, így a nappali tagozatos diákként dolgozó tagnak a keresőtevékenysége során szerzett jövedelméből 15 százalék személyi jövedelemadó előlegen túl járulékokat nem kell megfizetnie.Az egyetlen eltérés, hogy az alapvető egészségügyi ellátásra jogosult.

Nappali rendszerű oktatásnak minősül: aki a nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján tanulói jogviszonyban van, nappali oktatás keretében, aki a nemzeti felsőoktatási törvény keretein belül aktív, nappali tanulói félévvel rendelkezik, illetőleg, ha a fentiek után a tanulói jogviszonya megszűnt, addig, míg diákigazolvány használatára jogosult.

További, a diákmunka feltételeivel kapcsolatos kérdésekkel bátran el lehet keresni a MADS Iskolaszövetkezet munkatársait, akik minden kérdésre válaszolnak, illetve segítenek, amennyiben dolgozni szeretnénk diákként.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Április 15. 18:08, hétfő | PR

Igazi szenzációval készül Erdős Csaba Alsóörsre

Kaszkadőr világsztár a Balaton parton

2019. Április 01. 15:46, hétfő | PR

Iskolát újítanak fel, sportcsarnokot építenek

Több mint 800 millió forint értékű iskolafelújítási és bővítési munkát nyert nyílt közbeszerzési pályázaton a Jánosik és Társai Kft. Szécsényben.

2019. Március 12. 17:16, kedd | PR

Metró Áruházakat takarítanak

Ismét a takarítási üzletágban piacvezető Jánosik és Társai Kft. nyerte el a hazai 12 Metró áruház tisztán tartását, az épületek körüli területek gondozását.

2019. Február 25. 13:14, hétfő | PR

Az Elephone betörése a piacra

Bár ez a gyártó nem tekint vissza több évtizedes múltra, ettől függetlenül máris feltört az élbolyba és benne van a TOP 5-ben.