Városlista
2018. október 17, szerda - Hedvig

Hírek

2018. Február 12. 12:06, hétfő | Helyi

DIÓ – de jó! Családi nap dióhéjban

DIÓ – de jó! Családi nap dióhéjban

A Dió – de jó! fantázianevű rendezvény egy igazi családi nap lesz február 18-án vasárnap, a Liszt Ferenc Kulturális Központban.

A programokat érdemes lesz a helyszínen (is) „kifejteni”, ahogyan a csonthéjas gyümölcsöknél szokás. A Dió ugyanis sokkal több mindent (és sok
mindenkit!) magában rejt ezen a napon.

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ezúttal is számos partner bevonásával szervezi meg ezt a családi napot. A cél az, hogy a kisebb gyerekekkel érkező családok bátran hozzák el a nagyobbacska családtagokat (akár a kamaszokat!), és a nagyszülőket is, hiszen itt minden korosztály talál maga számára érdekes látni-, hallani-, kóstolni- és tanulnivalót!


A program ezúttal már délelőtt 11-kor elkezdődik, és egészen este 6 óráig itt időzhet a család. A karszalagos belépéssel akár arra is van lehetőségük, hogy az ebédidő után visszatérjenek a programokra. Megéri!

11 órakor Mozart matinéval, egy családi koncerttel indul a program. A soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekart vezényli és zongorán közreműködik Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész. Mozart zongoraversenye mellett magyar nyelven csendülnek fel részletek Mozart különösen szerethető operáiból, a Varázsfuvolából és a Don Giovanniból. A műveket a Magyar Állami Operaház állandó vendégművésze, Hábetler András adja elő.

12 órától az esti zárásig várja a felfedező kedvű látogatókat a DIÓ-da a Liszt teremben. Ez valójában egy MÓKÁS FIZIKA nevű interaktív kiállítás, ahol 50 féle fizikai jelenség ismerhető meg testközelből. Nemcsak hozzá lehet nyúlni itt a dolgokhoz, hanem hozzá is kell! Ez lesz a „fizikai csodák palotája”.

14 órától kezdődnek a hagyományos családi napos programelemek: a földszinten középkori ügyességi játékokat lehet kipróbálni – sokfelé gurulnak majd a diók, ez lesz a DIÓ-gurító. Az emeleti kézműves foglalkoztatókban elsősorban dióhéjból és dióbélből készülnek játékok és kedves tárgyak népművészek segítségével.

Megidézik a szervezők a DIÓtörő c. balett- előadást is, amelynek páratlan jelmezeiből és ruhakölteményeiből 12-őt ki is állítanak ezen a napon.

16 órától egy újabb koncert várja a közönséget: a soproni Dudora Együttes duruzsol diós- dalokat úgy, hogy közben bevonják a hallgatóságot is. A legügyesebbeket apró kézműves dió-tündérekkel jutalmazzák! (TündérKarola ajándékaként)

A Pro Kultúra állandó partnere a Petőfi Sándor AMI, akik ezúttal népi gyerekjátékokkal és DIÓverő lábmozgással készülnek. Élőben zenél mellettük a Figurás Banda, a prímásuk A Dal c. műsorban is játszó Fajkusz Levente, a SativuS zenekar tagja.

Öreg ráDIÓK is vendégeskednek a Liszt Központban ezen a napon. Közel 50 régi rádiót hoz el hozzánk egy hidegségi gyűjtő: Grubits János. Lesz köztük olyan, ami már csak a porcelán elefánt alatt mutat, de néhányukat még meg lehet szólaltatni ezen a délutánon.

Meghívást kaptak a rendezvényre a Soproni Rádióamatőr Klub tagjai is, hogy megmutassák milyen, amikor internet nélkül, a rádióhullámok segítségével próbálnak kapcsolatot teremteni a világ legtávolabbi pontjaival. Ha sikerrel járnak, akár Ausztráliával is felvehetjük a kapcsolatot!

A hölgyek örömére Katona Luca kozmetikus mester a bőrápolásban használt növényi olajok és mag-kivonatok jótékony hatásairól beszél majd és szívesen ad tanácsokat is a DIÓ- patikában.

A büfében pedig diós süteményeket és itókákat is kóstolhatnak a látogatók, de erre a napra beköltözik a házba a „DIÓ fűszerbolt és házikonyha”, valamint dió formájú bonbonokkal érkezik a Lady Praliné.

Aki még ezek után is „unatkozna”, egy sarokban bárki leülhet majd egy kis tuskóval és kalapáccsal – törhet diót kedvére.

A családi nap valamennyi programeleme egyetlen belépővel látogatható.

Belépőjegy: 500,- Ft.
Családi jegy: 1.500,- FT.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Szeptember 11. 12:09, kedd | Helyi

Folytatódik ősztől az M85!

Ősztől a nagytömegű földmunkákkal folytatódik a kivitelezés az M85-ön

2018. Augusztus 30. 14:31, csütörtök | Helyi

Helyi kézműves sörfőző is segít a Soproninak

A Krois Brewery facebook oldalán jelent meg a bejegyzés ma délután, mely szerint a Soproni receptfejlesztési partnerséget kötött a főzdével.

2018. Október 17. 07:40, szerda | Sport

Bajnoki cím ezüstök és futamgyőzelmek

A Gender Racing egy bajnoki címet két bajnoki ezüstérmet és több futamgyőzelmet begyűjtve zárta az MNASZ HE-DO Hankook Autós Gyorsasági Országos Bajnokság 2018-as versenyszezonját,

2018. Október 17. 07:33, szerda | Külföld

Hiába van szétesőben az Iszlám Állam, változatlan a globális fenyegetés

- figyelmeztetett egy washingtoni konferencián Joseph Dunford, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője kedden.