Városlista
2019. január 19, szombat - Sára

Hírek

2018. Február 12. 12:06, hétfő | Helyi

DIÓ – de jó! Családi nap dióhéjban

DIÓ – de jó! Családi nap dióhéjban

A Dió – de jó! fantázianevű rendezvény egy igazi családi nap lesz február 18-án vasárnap, a Liszt Ferenc Kulturális Központban.

A programokat érdemes lesz a helyszínen (is) „kifejteni”, ahogyan a csonthéjas gyümölcsöknél szokás. A Dió ugyanis sokkal több mindent (és sok
mindenkit!) magában rejt ezen a napon.

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ezúttal is számos partner bevonásával szervezi meg ezt a családi napot. A cél az, hogy a kisebb gyerekekkel érkező családok bátran hozzák el a nagyobbacska családtagokat (akár a kamaszokat!), és a nagyszülőket is, hiszen itt minden korosztály talál maga számára érdekes látni-, hallani-, kóstolni- és tanulnivalót!


A program ezúttal már délelőtt 11-kor elkezdődik, és egészen este 6 óráig itt időzhet a család. A karszalagos belépéssel akár arra is van lehetőségük, hogy az ebédidő után visszatérjenek a programokra. Megéri!

11 órakor Mozart matinéval, egy családi koncerttel indul a program. A soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekart vezényli és zongorán közreműködik Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész. Mozart zongoraversenye mellett magyar nyelven csendülnek fel részletek Mozart különösen szerethető operáiból, a Varázsfuvolából és a Don Giovanniból. A műveket a Magyar Állami Operaház állandó vendégművésze, Hábetler András adja elő.

12 órától az esti zárásig várja a felfedező kedvű látogatókat a DIÓ-da a Liszt teremben. Ez valójában egy MÓKÁS FIZIKA nevű interaktív kiállítás, ahol 50 féle fizikai jelenség ismerhető meg testközelből. Nemcsak hozzá lehet nyúlni itt a dolgokhoz, hanem hozzá is kell! Ez lesz a „fizikai csodák palotája”.

14 órától kezdődnek a hagyományos családi napos programelemek: a földszinten középkori ügyességi játékokat lehet kipróbálni – sokfelé gurulnak majd a diók, ez lesz a DIÓ-gurító. Az emeleti kézműves foglalkoztatókban elsősorban dióhéjból és dióbélből készülnek játékok és kedves tárgyak népművészek segítségével.

Megidézik a szervezők a DIÓtörő c. balett- előadást is, amelynek páratlan jelmezeiből és ruhakölteményeiből 12-őt ki is állítanak ezen a napon.

16 órától egy újabb koncert várja a közönséget: a soproni Dudora Együttes duruzsol diós- dalokat úgy, hogy közben bevonják a hallgatóságot is. A legügyesebbeket apró kézműves dió-tündérekkel jutalmazzák! (TündérKarola ajándékaként)

A Pro Kultúra állandó partnere a Petőfi Sándor AMI, akik ezúttal népi gyerekjátékokkal és DIÓverő lábmozgással készülnek. Élőben zenél mellettük a Figurás Banda, a prímásuk A Dal c. műsorban is játszó Fajkusz Levente, a SativuS zenekar tagja.

Öreg ráDIÓK is vendégeskednek a Liszt Központban ezen a napon. Közel 50 régi rádiót hoz el hozzánk egy hidegségi gyűjtő: Grubits János. Lesz köztük olyan, ami már csak a porcelán elefánt alatt mutat, de néhányukat még meg lehet szólaltatni ezen a délutánon.

Meghívást kaptak a rendezvényre a Soproni Rádióamatőr Klub tagjai is, hogy megmutassák milyen, amikor internet nélkül, a rádióhullámok segítségével próbálnak kapcsolatot teremteni a világ legtávolabbi pontjaival. Ha sikerrel járnak, akár Ausztráliával is felvehetjük a kapcsolatot!

A hölgyek örömére Katona Luca kozmetikus mester a bőrápolásban használt növényi olajok és mag-kivonatok jótékony hatásairól beszél majd és szívesen ad tanácsokat is a DIÓ- patikában.

A büfében pedig diós süteményeket és itókákat is kóstolhatnak a látogatók, de erre a napra beköltözik a házba a „DIÓ fűszerbolt és házikonyha”, valamint dió formájú bonbonokkal érkezik a Lady Praliné.

Aki még ezek után is „unatkozna”, egy sarokban bárki leülhet majd egy kis tuskóval és kalapáccsal – törhet diót kedvére.

A családi nap valamennyi programeleme egyetlen belépővel látogatható.

Belépőjegy: 500,- Ft.
Családi jegy: 1.500,- FT.

Ezek érdekelhetnek még

2018. November 01. 12:20, csütörtök | Helyi

Nagytöltések építésével és ideiglenes vasúti pálya kialakításával folytatódik az M85 építése

Javában folyik Sopron közelében az M85-ös gyorsforgalmi út kivitelezése a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában.

2018. Október 29. 10:37, hétfő | Helyi

Sopron, hétfő reggel! Magyarország válasza az osztrákok által lezárt határokra

A mai napon aki a soproni határ felé tartott, több harckocsival is találkozhatott.....

2019. Január 19. 11:42, szombat | Belföld

A többség nem érzi biztonságban személyes adatát a közösségi oldalakon

A felhasználók túlnyomó többsége nem érzi biztonságban személyes adatát a közösségi oldalakon a Groupama Biztosító Zrt. megbízásából készült országos reprezentatív kutatás szerint.

2019. Január 19. 11:40, szombat | Belföld

Két kisbusz ütközött össze a 21-es főúton

Két kisbusz ütközött össze Nógrád megyében a 21-es főúton a sámsonházai elágazó közelében pénteken este, a balesetben négyen könnyebben megsérültek, a szakaszon útlezárás van érvényben