Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2017. Február 27. 10:58, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Éjfélig kell benyújtaniuk adóbevallásukat az egyéni vállalkozóknak, evásoknak és katásoknak

Éjfélig kell benyújtaniuk adóbevallásukat az egyéni vállalkozóknak, evásoknak és katásoknak

Az egyéni vállalkozóknak és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeknek február 27-ig kell benyújtaniuk 2016-ról szóló személyijövedelemadó-bevallásukat. Ez az evások és katások határideje is.

Az egyéni vállalkozóknak - idén már a kiegészítő tevékenységet végző "nyugdíjas" egyéni vállalkozóknak is - elektronikusan, az Ügyfélkapun keresztül kell eljuttatniuk bevallásukat az adóhatósághoz a 16SZJA jelű bevallás benyújtásával. Egyes áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek papíron is beadhatják az szja-bevallást, például, ha nem minősülnek munkáltatónak, kifizetőnek vagy nem kell áfaösszesítő jelentést benyújtaniuk.

A február 27-i bevallási és befizetési határidő az evás egyéni vállalkozókra és a katás adózókra is vonatkozik. Az éves elszámolást az eva-alanyoknak a 1643-as, a kata hatálya alá tartozóknak pedig a 16KATA nyomtatványon kell benyújtaniuk.

A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezetteknek átutalással kell befizetniük az adót, a többi adózó a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával és csekken is fizethet.

Azoknak, akik 2016-ban megszüntették vagy az év egy részében (de még december 31-én is) bejelentetten szüneteltették vállalkozásukat, május 22-ig kell bevallásukat benyújtaniuk, és ki kell tölteniük a bevallás egyéni vállalkozói részét is. Azoknak pedig, akik az elmúlt év egészében bejelentetten szüneteltették tevékenységüket és nem volt adóköteles jövedelmük, nem kell egyéni vállalkozóként bevallást benyújtaniuk. Amennyiben 2016-ban munkáltatótól vagy más kifizetőtől származó jövedelmet szereztek, a NAV elkészíti adóbevallási tervezetüket.

Korábbi adatok szerint 2015-ről 162,5 ezer egyéni vállalkozó nyújtott be vállalkozói szja-bevallást, adófizetési kötelezettségük 12,5 milliárd forint volt. A bevallók száma 2,1 százalékkal, adófizetési kötelezettségük 15,7 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.