Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Január 05. 07:09, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Életbe lépett az 1-es típusú diabétesszel élők támogatása

Életbe lépett az 1-es típusú diabétesszel élők támogatása

Az év elején életbe lépett az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekeket nevelő családoknak és a felnőtteknek nyújtott támogatás

- közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára szombaton sajtótájékoztatón, Budapesten.

Horváth Ildikó elmondta: a csomag egyik legjelentősebb eleme a legkorszerűbb technológiák, a szöveti szenzorok, az ehhez tartozó távadók, és esetenként az inzulinpumpa gyermekek esetében 98, felnőtteknél 80 százalékos normatív támogatása.

Szólt arról, hogy az 1-es típusú cukorbetegséggel élők érdekében munkát végző civil szervezeteket 100 millió forintos pályázati forrással támogatják, a diabetológiai centrumok fejlesztésére pedig 500 millió forintot különített el a kormány.

Az államtitkár hozzátette, Magyarországon mintegy négyezer család nevel 1-es típusú diabétesszel élő gyermeket, és a kormány kiemelt célnak tekinti, hogy ezek a gyerekek egészséges életmódot folytatni tudó felnőtté válhassanak. Ebbe a körbe tartoznak az 1-es típusú diabétesszel élő és cisztás fibrózishoz társuló diabéteszben szenvedő gyermekek - jelezte.

Idén január 1-jétől több egymást erősítő intézkedés lépett életbe, amelyek célja a családokra nehezedő terhek könnyítése - mutatott rá az államtitkár.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának tanácsadó elnöke azt emelte ki, hogy az új támogatórendszer "jó pontokon találja el" a családok segítését, mert egyrészt innovatív technikákat támogat, másrészt érzékenyen családcentrikus.

A főigazgató reményét fejezte ki, hogy más krónikus beteg gyermekcsoportok is hasonlóan érzékeny, finoman hangolt támogatási csomagokban részesülnek majd.

Tóth-Heyn Péter diabetológus elmondta: a hosszú távú cél, hogy a diabéteszes gyerekek egészséges társaikhoz hasonlóan minél kevesebb, a betegségükhöz kapcsolódó megkötéssel, szabadon élhessék az életüket.

Kiemelte, hogy ezek az eszközök az elmúlt évtized innovációi. A vércukorszint egyensúlyát segíteni hivatott inzulinpumpa folyamatosan adagolja az inzulint, a szöveti cukor mérésére szolgáló szenzor az eddigi pontszerű mérések helyett folyamatos görbét ad, így pontosabban beállítható a diéta, és a szülő értesítést kap a vércukorszint változásáról.

Ha megelőzhető, hogy ezeknek a gyerekeknek felnőtt korukban diabéteszes szövődményeik alakuljanak ki, akkor ezzel jelentős megtakarítást tud elérni az egészségügy, tehát megtérülő beruházásról van szó - hangsúlyozta a szakember.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során