Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2017. Október 22. 16:26, vasárnap | Helyi
Forrás: sopronmedia.hu

Érdekességek a brennbergi szénbánya történetéből

Érdekességek a brennbergi szénbánya történetéből

Brennbergbánya történetét, a bányászat fejlődését és végnapjait mutatta be csütörtökön Hofer Rezső okleveles bányamérnök egy gazdagon illusztrált vetítettképes előadás keretében a település kultúrházában.

Az igazán különleges rendezvényt nagy várakozás előzte meg a településrészen, amit az is igazol, hogy a vetítettképes előadás teltház előtt zajlott és több generáció is képviseltette magát.

Az előadás kezdetén Táp Lászlóné, Brennbergbánya, Ó-Hermes, Új-Hermes, Görbehalom Településrészi Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket, aki egy olyan meglepetéssel is szolgált, ami minden bizonnyal nem csak a helyi kötődésű emberek számára remek hír, hanem azoknak is, akik a bányászat és a régió iránt érdeklődnek.

Táp Lászlóné bemutatta az egykori brennbergi bányász emlékkönyv most elkészült másolatát, amely kiadvány ezentúl bárki számára elérhető lesz a településrészen. Ennek az emlékkönyvnek az eredeti példányát a Soproni Levéltárban őrzik, azonban most ennek a remek ötletnek köszönhetően, a hiteles másolat ezentúl mindenki számára elérhetővé vált.

A köszöntőt követően Hofer Rezső okleveles bányamérnök - aki maga is több generációs bányászcsaládban született Brennbergben - egy tartalmas és igazán gazdagon illusztrált előadást tartott a közönségnek, aki a geológiai adatoktól kezdve egészen a fejtésig kitért minden olyan részletre, amely a helyi szénbányászat érdekességeit mutatta be.

Az előadás nagy sikert aratott, ami baráti beszélgetésekkel és az egykori bányászemlékek felidézésével zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 12. 11:22, péntek | Helyi

A helyi gazdaság megerősítése a cél Sopronban

Az elmúlt években több olyan fejlesztést sikerült megvalósítani, amely hozzájárul a helyi gazdaság megerősítéséhez. Megépült az M85-ös autóút, új inkubátorház épült és kialakításra került az új ipari park területe.

2024. Április 10. 10:38, szerda | Helyi

Kezdődjön a nyár a Hűség Városában a Soproni Borünneppel

Igazi nyárnyitó programsorozattal várja a vendégeket a Soproni Borünnep. Borkülönlegességek, kézműves vásár és zenei programok közül válogathatnak a nyár első hétvégéjén az ide látogatók.

2024. Április 07. 14:12, vasárnap | Helyi

Fókuszban a gyermekek és a környezetvédelem

Rengeteg család vett részt a Pedagógusok a gyermekekért programsorozat vasárnapi rendezvényén, amelyben a természetvédelem került a középpontba.

2024. Április 02. 09:11, kedd | Helyi

Sopron is a világ 8 legtisztább levegőjű helyei között szerepel

A leghűségesebb város is felkerült azon a világ különleges helyeit összegyűjtő listára, ahol jólesik a levegőbe szippantani.