Városlista
2018. szeptember 25, kedd - Eufrozina

Hírek

2017. Október 22. 16:26, vasárnap | Helyi
Forrás: sopronmedia.hu

Érdekességek a brennbergi szénbánya történetéből

Érdekességek a brennbergi szénbánya történetéből

Brennbergbánya történetét, a bányászat fejlődését és végnapjait mutatta be csütörtökön Hofer Rezső okleveles bányamérnök egy gazdagon illusztrált vetítettképes előadás keretében a település kultúrházában.

Az igazán különleges rendezvényt nagy várakozás előzte meg a településrészen, amit az is igazol, hogy a vetítettképes előadás teltház előtt zajlott és több generáció is képviseltette magát.

Az előadás kezdetén Táp Lászlóné, Brennbergbánya, Ó-Hermes, Új-Hermes, Görbehalom Településrészi Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket, aki egy olyan meglepetéssel is szolgált, ami minden bizonnyal nem csak a helyi kötődésű emberek számára remek hír, hanem azoknak is, akik a bányászat és a régió iránt érdeklődnek.

Táp Lászlóné bemutatta az egykori brennbergi bányász emlékkönyv most elkészült másolatát, amely kiadvány ezentúl bárki számára elérhető lesz a településrészen. Ennek az emlékkönyvnek az eredeti példányát a Soproni Levéltárban őrzik, azonban most ennek a remek ötletnek köszönhetően, a hiteles másolat ezentúl mindenki számára elérhetővé vált.

A köszöntőt követően Hofer Rezső okleveles bányamérnök - aki maga is több generációs bányászcsaládban született Brennbergben - egy tartalmas és igazán gazdagon illusztrált előadást tartott a közönségnek, aki a geológiai adatoktól kezdve egészen a fejtésig kitért minden olyan részletre, amely a helyi szénbányászat érdekességeit mutatta be.

Az előadás nagy sikert aratott, ami baráti beszélgetésekkel és az egykori bányászemlékek felidézésével zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Szeptember 11. 12:09, kedd | Helyi

Folytatódik ősztől az M85!

Ősztől a nagytömegű földmunkákkal folytatódik a kivitelezés az M85-ön

2018. Augusztus 30. 14:31, csütörtök | Helyi

Helyi kézműves sörfőző is segít a Soproninak

A Krois Brewery facebook oldalán jelent meg a bejegyzés ma délután, mely szerint a Soproni receptfejlesztési partnerséget kötött a főzdével.

2018. Szeptember 25. 09:36, kedd | Belföld

Vad ugrott egy autó elé Araknál, egy ember meghalt

Egy ember meghalt kedd reggel Arak határában, ahol vad ugrott egy autó elé - közölte Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

2018. Szeptember 25. 08:40, kedd | Belföld

Fennáll a veszélye, hogy Magyarország nem éri el 2020-ra az 50 százalékos hulladék-újrahasznosítást

Tizennégy uniós tagállam, köztük Magyarország esetében fennáll annak veszélye, hogy nem fogja elérni a 2020-ra kitűzött 50 százalékos újrahasznosítási arányt a háztartási hulladékok terén