Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Január 29. 14:36, péntek | Helyi
Forrás: Sopron Kórház honlapja

Fejlesztések a soproni kórházban - Modern készülékek, kíméletes műtéti eljárások

Fejlesztések a soproni kórházban - Modern készülékek, kíméletes műtéti eljárások

A XXI. századi műtéttechnika elvárásaihoz igazodva új sebészeti – traumatológiai műszereket szerzett be eszközfejlesztési programja keretében a Soproni Gyógyközpont.

A modern készülékek segítik a kíméletes műtéti eljárások alkalmazását és a betegek gyorsabb felépülését.

Betegforgalom szempontjából a kórház két kiemelt egysége a Sebészeti és a Traumatológiai Osztály. Éves szinten mintegy 3000 sebészeti-érsebészeti beavatkozást, és további 1600 traumatológiai – ortopédiai műtétet végeznek el a Soproni Gyógyközpont szakemberei. A műtétek mindig a legnagyobb betegbiztonság és a szövődmények minimalizálása figyelembevételével történnek. A modern eljárások alkalmazása, a felhasznált anyagok magas minősége, és az újonnan beszerzett műszerek is ezt a célt szolgálják.


A sebészeti osztály a már meglévő mellé újabb laparoszkópos tornyot kapott, mely a „kulcslyuk sebészet” elengedhetetlen eszköze – mondta el a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón Dr. Rakos Gyula, a Sebészeti Osztály osztályvezető főorvosa. Eddig elsősorban epe- és vakbélműtéteknél alkalmazták, de vastagbélműtétek, gyomorperforáció, köldök- és lágyéksérv, hasi sérülések ellátása és diagnosztikus feltárások során is használták a készüléket. Az új műszerrel megduplázódott a laparoszkópos műtéti kapacitás, tehát e technikával a jövőben a korábbinál több beteget tudnak megoperálni a kórház sebészei – fejtette ki Dr. Rakos Gyula. Az eljárás kisebb beavatkozással jár, mint a hagyományos, nyílt hasi műtét, így csökken a műtét utáni fájdalom mértéke és a betegek gyorsabban épülnek fel.

Egy világszínvonalú, automata műtéti feltáró műszert is kapott az osztály, melyet a nyílt, nagy hasi beavatkozásoknál alkalmaznak. A gép a seb széleit önállóan, hosszú ideig képes rögzíteni, így lehetővé teszi egy asszisztens kiváltását – tette hozzá a főorvos.

A traumatológiai és ortopédiai beavatkozásokat szintén egy új műszer, az úgynevezett C-íves képerősítő segíti – mondta el Dr. Sztancs György, a Traumatológiai Osztály osztályvezető főorvosa. Alkalmazási területe széleskörű: a baleseti sebészeti ellátás terén a csonttörések helyének pontos feltérképezésében, az eredeti állapot helyreállításában, a különböző protézisek beültetésének ellenőrzésében nyújt nagy segítséget. Emellett egyes ortopédiai beavatkozásoknál is alkalmazzák– részletezte a főorvos.

- A készülékkel minimálisan invazív műtéteket lehet végezni, hiszen apró bemetszésekkel tudunk dolgozni. Az új műszer érzékeny képerősítővel, kamerával és TV rendszerrel felszerelt, mely digitális összeköttetésben áll a műtők képnézőivel. Memóriája alkalmas a vizsgálat közben rögzített adatok archiválására.

A modern, ergonomikus kialakítású képerősítő kényelmesebb mind a betegek, mind az orvosok számára. Flexibilitása miatt könnyen és gyorsan mozgatható. Sugárdózisa is alacsonyabb a korábbinál, így a betegek és az orvosok is kisebb terhelésnek vannak kitéve – sorolta a készülék előnyeit Dr. Sztancs György.

A Traumatológiai osztály a műtéti tevékenységet támogató további kézi műszerekkel, fúrómotorokkal is gazdagodott.


Az intézményi fejlesztési program részeként a közelmúltban mindkét osztály műtője megújult építészetileg, valamint kicserélték a műtőlámpákat, a műtőasztalokat és a betegátemelőt is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.