Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Április 14. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Folyamatosan nő a gyógyszerforgalom

Folyamatosan nő a gyógyszerforgalom

Az ezredforduló óta megháromszorozódott, és az idén várhatóan eléri az ezer milliárd dollárt a világ gyógyszerforgalma. Magyarországon a kormányzati intézkedések ellenére, főként a lakosság elöregedése miatt, szintén folyamatosan nő a gyógyszerforgalom.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően, mintegy 3 százalékkal nőtt tavaly a világ gyógyszerpiaca, szemben az előző évi 2,5 százalékos növekedéssel – derül ki Fekete Tibor gyógyszerpiaci elemző összesítéséből. Ez azt jelenti, hogy a világon a gyógyszerfogyasztás 2014-ben értékben megközelítette az 1000 milliárd dollárt, és ezt a nagyságrendet idén várhatóan meg is haladja, sőt, 2017-re előreláthatólag a forgalom eléri a 1200 milliárd dollárt. Annak ellenére, hogy a 2015 és 2016 közötti időszakra némi megtorpanást várnak – mondja a szakértő.

A legdinamikusabban 2014-ben is a feltörekvő piac országaiban (Kína, Brazília, India, Dél-Korea, és Oroszország) bővül a gyógyszerpiac. Kína éves növekedési üteme az előrejelzések ellenére nem tudott tartósan 20 százalék feletti értékeket produkálni. Ennek ellenére az elemzők továbbra is megerősítik azokat a becsléseket, amelyek szerint Kína hamarosan lehagyja Japánt, és az USA után a második legnagyobb gyógyszerpiac lesz, ahol az értékesítés 2017-ben a 150-170 milliárd dollárt is elérheti. Egyesek szerint ez még ebben az évtizedben bekövetkezik, és a kínai gyógyszerpiac értéke a 200-220 milliárd dollárt is elérheti.

Az öt vezető európai piacon viszont - Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Németország - az előző években mutatott 3 százalékos növekedés lassult, és a világátlagtól messze elmaradva 1,8 százalék körül volt.

A magyar gyógyszerpiac növekedésének tíz éves átlaga továbbra is meghaladja a 4 százalékot, szemben az európai átlag 3 százalékkal. A magyar gyógyszerpiac fogyasztói áron meghaladta az 599 milliárd forintot, amihez még hozzá kell számolni a patikán kívüli eladott gyógyszereket 5-6 milliárd forint értéken és a kórházi gyógyszerforgalmat mintegy 150 milliárd forint termelői áron. A kórházak valódi gyógyszerfelhasználása ennél is nagyobb lehet, a betegek által bevitt és az esetenként kapott nem jelentéktelen mennyiségű rabatt miatt, de a pontos nagyságrendet nem lehet megállapítani. Ezek számbavételével a közforgalom valójában 604-605 milliárd forint közöttire tehető - írja a Világgazdaság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk