Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2018. Január 17. 16:09, szerda | Belföld
Forrás: mti

Harminchat film versenyez az első Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőri díjért

Harminchat film versenyez az első Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőri díjért

Harminchat diák nevezte munkáit a Kovács László- és Zsigmond Vilmos-díjra, melynek első díjátadóját január 30-án a Pesti Vigadóban tartják.

A magyar operatőriskola két kiemelkedő alkotójáról elnevezett verseny a Novák Emil által 2004-ben alapított Aranyszem operatőrverseny helyét veszi át és annak hagyományait kívánja folytatni - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel. Mint hangsúlyozzák, Zsigmond Vilmos nagyon fontosnak tartotta és 2005 óta támogatta a diák kategória győztesét az Aranyszem operatőr versenyeken.

A díjazott alkotók egy 50 ezer dollár értékű Sparks Kft. - Panavision filmes kameracsomagot, a Magyar Filmlabor egymillió forint értékű laborszolgáltatását, valamint az NMHH által felajánlott bruttó 500 ezer forintos pénzjutalmat nyerhetik el.

A díj odaítéléséről a Lajos Tamás operatőr-producerből, Nagy András operatőrből, Káel Csaba rendezőből és Novák Emil operatőrből, a Magyar Filmakadémia elnökéből álló zsűri dönt.

A január 30-i ünnepélyes díjátadón a nyertes diák alkotó kihirdetésén túl életműdíjakat adnak át olyan magyar operatőröknek, akik Kovács Lászlóhoz és Zsigmond Vilmoshoz hasonlóan nemzetközi produkciókban is kiemelkedő operatőri munkájukkal felhívták a világ figyelmét a magyar operatori iskolára.

A szervezők reményei szerint a jövőben a Camerimage nemzetközi operatőr rendezvénnyel egyenértékű lesz a Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőr verseny, melynek támogatói a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Nemzeti Filmalap és a Sparks Kft. - hangsúlyozzák a szervezők, arra is emlékeztetve, hogy Somkuti István éppen nyolcvan évvel ezelőtt alapította meg az operatőrök első hivatalos szervezetét, a Magyar Filmoperatőrök Társaságát.

Címkék: díj, film, mozi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során