Városlista
2019. február 23, szombat - Alfréd

Hírek

2016. Április 19. 01:22, kedd | Helyi

ICOMOS-díjat kapott a Várkerület és a Várfal sétány

ICOMOS-díjat kapott a Várkerület és a Várfal sétány

ICOMOS-díjban részesült a megújult Várkerület és a Várfal sétány. A rangos szakmai elismerést tegnap adták át Budapesten.

Az ICOMOS az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, a párizsi székhelyű Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő intézménye. Az 1965-ben létrehozott civil szakmai szervezet meghatározó a világ műemlékvédelmében.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának célja, hogy felhívja a társadalom tagjainak és szervezeteinek figyelmét az építészeti és kulturális örökség valamennyi elemének folyamatos és szakszerű gondozására és megőrzésére. A Bizottság minden évben díjjal tünteti ki az általa legjobbnak ítélt műemlék-helyreállításokat, legyen szó akár épületek, akár természeti értékek felújításáról.

Az ünnepélyes díjátadóra április 18-án, a Nemzetközi Műemléki Világnap alkalmából került sor a pesti Vigadóban, ahol dr. Fodor Tamás polgármester képviselte Sopront.

A 2012-ben átadott soproni Várfal sétány kialakításának egyik célja a hármas falív körbejárhatóvá tétele volt, amely így láthatóvá tette Sopron középkori védelmi rendszerét, bemutatja a városfejlődés történelmi folytonosságát a Borostyánkő út római kori emlékétől napjainkig. A megújult Várkerületet pedig tavaly december 14-én, a Hűség Napján adták át ünnepélyes keretek között. A külön ütemben megvalósuló, de egymással szoros összefüggésben álló beruházások fontos szerepet játszanak a belváros értékeinek megőrzésében és turisztikai vonzerejének növelésében.

Címkék: díj, icomos, Sopron, UNESCO

Ezek érdekelhetnek még

2019. Február 23. 16:46, szombat | Külföld

Brexit - Ha a jövő héten nincs áttörés, halasztani kell a kilépést

A brit kormány három magas rangú tagja szerint el kell halasztani Nagy-Britannia kilépését az unióból abban az esetben, ha a jövő héten nem sikerül áttörést elérni a Brexit-folyamatban kialakult patthelyzet megoldásában.

2019. Február 23. 15:35, szombat | Belföld

Megkerülhetetlen a dolgok internete a vállalatok szerint

A cégeknek már több mint egyharmada használja, a használók 70 százaléka jutott túl a kísérleti szakaszon, akiknek a 95 százaléka már látja a technológiába történő befektetés előnyeit,

2019. Február 23. 13:57, szombat | Külföld

Trump újabb találkozóra készül a kínai elnökkel

Donald Trump amerikai elnök pénteken közölte: újabb találkozóra készül Hszi Csin-ping kínai államfővel. Közben meghosszabbították az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások újabb fordulóját.

2019. Február 23. 12:36, szombat | Belföld

Egyedülálló felmérés készül a lakosság egészségi állapotáról

Egyedülálló, több mint 420 ezer adatot tartalmazó adatbázist készítettek debreceni kutatók a lakosság, azon belül az északkelet-magyarországi romák egészségi állapotáról, a vizsgálódás folytatódik