Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Március 13. 10:31, kedd | Helyi

Idén is folytatódik a 120 éves hagyomány

Idén is folytatódik a 120 éves hagyomány

Krisztus hét szava a Szent Imre-templomban.

Érdekes módon Haydn egyik legkomorabb, legdrámaibb műve lett a zenetörténet egyik legnépszerűbb darabja: a húsvét előtti időszakban világszerte előadják a „Megváltónk utolsó hét szava a keresztfán” c. kompozíciót, melyet a szerző a nagy népszerűségnek köszönhetően zenekari, vonósnégyes és oratorikus változatban is megjelentetett.

Titka talán abban rejlik, hogy gondolkodásra, meditálásra készteti a hallgatót – és erre időről-időre mindenkinek szüksége lehet.

Már a Soproni Zeneegyesület megalakulásának első évadában (1829/30) is felcsendült ez a mű városunkban, de 120 éve megszakítás nélküli hagyományként él, hogy soproni vonósok minden évben megszólaltatják ezt a közel egy órás darabot.

1898-tól a II. világháborúig Joseph Haydn kismartoni sírjához zarándokoltak el évente a muzsikusok, napjainkban Sopron templomaiban él tovább ez a hagyomány a zenekar tagjaiból alakult Wespa- vonósnégyes közreműködésével.

Idén március 17-én, szombaton este 7 órakor a Jereván-lakótelepen található Szent Imre- templomban csendül fel ez a monumentális zenemű. A Soproni Tavaszi Napok keretében megrendezésre kerülő koncertre a belépés díjtalan.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.

2024. Április 16. 15:56, kedd | Helyi

Nívódíjat nyert a soproni Múzeumnegyed

Építőipari Nívódíjat nyert a Sopron Fő terén található Múzeumnegyed. A felújított épületegyüttes műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában érdemelte ki a díjat.

2024. Április 12. 11:22, péntek | Helyi

A helyi gazdaság megerősítése a cél Sopronban

Az elmúlt években több olyan fejlesztést sikerült megvalósítani, amely hozzájárul a helyi gazdaság megerősítéséhez. Megépült az M85-ös autóút, új inkubátorház épült és kialakításra került az új ipari park területe.

2024. Április 10. 10:38, szerda | Helyi

Kezdődjön a nyár a Hűség Városában a Soproni Borünneppel

Igazi nyárnyitó programsorozattal várja a vendégeket a Soproni Borünnep. Borkülönlegességek, kézműves vásár és zenei programok közül válogathatnak a nyár első hétvégéjén az ide látogatók.