Városlista
2018. szeptember 25, kedd - Eufrozina

Hírek

2018. Március 13. 10:31, kedd | Helyi

Idén is folytatódik a 120 éves hagyomány

Idén is folytatódik a 120 éves hagyomány

Krisztus hét szava a Szent Imre-templomban.

Érdekes módon Haydn egyik legkomorabb, legdrámaibb műve lett a zenetörténet egyik legnépszerűbb darabja: a húsvét előtti időszakban világszerte előadják a „Megváltónk utolsó hét szava a keresztfán” c. kompozíciót, melyet a szerző a nagy népszerűségnek köszönhetően zenekari, vonósnégyes és oratorikus változatban is megjelentetett.

Titka talán abban rejlik, hogy gondolkodásra, meditálásra készteti a hallgatót – és erre időről-időre mindenkinek szüksége lehet.

Már a Soproni Zeneegyesület megalakulásának első évadában (1829/30) is felcsendült ez a mű városunkban, de 120 éve megszakítás nélküli hagyományként él, hogy soproni vonósok minden évben megszólaltatják ezt a közel egy órás darabot.

1898-tól a II. világháborúig Joseph Haydn kismartoni sírjához zarándokoltak el évente a muzsikusok, napjainkban Sopron templomaiban él tovább ez a hagyomány a zenekar tagjaiból alakult Wespa- vonósnégyes közreműködésével.

Idén március 17-én, szombaton este 7 órakor a Jereván-lakótelepen található Szent Imre- templomban csendül fel ez a monumentális zenemű. A Soproni Tavaszi Napok keretében megrendezésre kerülő koncertre a belépés díjtalan.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Szeptember 11. 12:09, kedd | Helyi

Folytatódik ősztől az M85!

Ősztől a nagytömegű földmunkákkal folytatódik a kivitelezés az M85-ön

2018. Augusztus 30. 14:31, csütörtök | Helyi

Helyi kézműves sörfőző is segít a Soproninak

A Krois Brewery facebook oldalán jelent meg a bejegyzés ma délután, mely szerint a Soproni receptfejlesztési partnerséget kötött a főzdével.

2018. Szeptember 25. 09:36, kedd | Belföld

Vad ugrott egy autó elé Araknál, egy ember meghalt

Egy ember meghalt kedd reggel Arak határában, ahol vad ugrott egy autó elé - közölte Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

2018. Szeptember 25. 08:40, kedd | Belföld

Fennáll a veszélye, hogy Magyarország nem éri el 2020-ra az 50 százalékos hulladék-újrahasznosítást

Tizennégy uniós tagállam, köztük Magyarország esetében fennáll annak veszélye, hogy nem fogja elérni a 2020-ra kitűzött 50 százalékos újrahasznosítási arányt a háztartási hulladékok terén