Városlista
2018. december 17, hétfő - Lázár

Hírek

2018. Március 13. 10:31, kedd | Helyi

Idén is folytatódik a 120 éves hagyomány

Idén is folytatódik a 120 éves hagyomány

Krisztus hét szava a Szent Imre-templomban.

Érdekes módon Haydn egyik legkomorabb, legdrámaibb műve lett a zenetörténet egyik legnépszerűbb darabja: a húsvét előtti időszakban világszerte előadják a „Megváltónk utolsó hét szava a keresztfán” c. kompozíciót, melyet a szerző a nagy népszerűségnek köszönhetően zenekari, vonósnégyes és oratorikus változatban is megjelentetett.

Titka talán abban rejlik, hogy gondolkodásra, meditálásra készteti a hallgatót – és erre időről-időre mindenkinek szüksége lehet.

Már a Soproni Zeneegyesület megalakulásának első évadában (1829/30) is felcsendült ez a mű városunkban, de 120 éve megszakítás nélküli hagyományként él, hogy soproni vonósok minden évben megszólaltatják ezt a közel egy órás darabot.

1898-tól a II. világháborúig Joseph Haydn kismartoni sírjához zarándokoltak el évente a muzsikusok, napjainkban Sopron templomaiban él tovább ez a hagyomány a zenekar tagjaiból alakult Wespa- vonósnégyes közreműködésével.

Idén március 17-én, szombaton este 7 órakor a Jereván-lakótelepen található Szent Imre- templomban csendül fel ez a monumentális zenemű. A Soproni Tavaszi Napok keretében megrendezésre kerülő koncertre a belépés díjtalan.

Ezek érdekelhetnek még

2018. November 01. 12:20, csütörtök | Helyi

Nagytöltések építésével és ideiglenes vasúti pálya kialakításával folytatódik az M85 építése

Javában folyik Sopron közelében az M85-ös gyorsforgalmi út kivitelezése a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában.

2018. Október 29. 10:37, hétfő | Helyi

Sopron, hétfő reggel! Magyarország válasza az osztrákok által lezárt határokra

A mai napon aki a soproni határ felé tartott, több harckocsival is találkozhatott.....

2018. December 17. 13:03, hétfő | Belföld

Már száz benzinkúton érhető el ingyenes, kutya-mikrochip-leolvasó

Csaknem megduplázza, 54-ről 100-ra bővíti a MOL azon töltőállomásai számát, ahol ingyenes mikrochip-leolvasó lesz elérhető az elkóborolt kutyák azonosítása céljából.

2018. December 17. 11:55, hétfő | Külföld

Poszméhekre tervezett hordozható érzékelőt fejlesztettek ki kutatók

Speciális hordozható érzékelőrendszert fejlesztettek ki poszméhek számára a Washingtoni Egyetem kutatói, hogy a rovarok révén nyerjenek adatokat bizonyos területek növényvilágának egészségi állapotáról.