Városlista
2018. március 25, vasárnap - Irén, Írisz, Lúcia

Hírek

2018. Március 13. 10:31, kedd | Helyi

Idén is folytatódik a 120 éves hagyomány

Idén is folytatódik a 120 éves hagyomány

Krisztus hét szava a Szent Imre-templomban.

Érdekes módon Haydn egyik legkomorabb, legdrámaibb műve lett a zenetörténet egyik legnépszerűbb darabja: a húsvét előtti időszakban világszerte előadják a „Megváltónk utolsó hét szava a keresztfán” c. kompozíciót, melyet a szerző a nagy népszerűségnek köszönhetően zenekari, vonósnégyes és oratorikus változatban is megjelentetett.

Titka talán abban rejlik, hogy gondolkodásra, meditálásra készteti a hallgatót – és erre időről-időre mindenkinek szüksége lehet.

Már a Soproni Zeneegyesület megalakulásának első évadában (1829/30) is felcsendült ez a mű városunkban, de 120 éve megszakítás nélküli hagyományként él, hogy soproni vonósok minden évben megszólaltatják ezt a közel egy órás darabot.

1898-tól a II. világháborúig Joseph Haydn kismartoni sírjához zarándokoltak el évente a muzsikusok, napjainkban Sopron templomaiban él tovább ez a hagyomány a zenekar tagjaiból alakult Wespa- vonósnégyes közreműködésével.

Idén március 17-én, szombaton este 7 órakor a Jereván-lakótelepen található Szent Imre- templomban csendül fel ez a monumentális zenemű. A Soproni Tavaszi Napok keretében megrendezésre kerülő koncertre a belépés díjtalan.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Március 23. 14:44, péntek | Helyi

HVG: Biztosra vehető, hogy csökken a magyarok családi pótléka Ausztriában

Az osztrák kormány ragaszkodik a nem Ausztriában élő gyerekek után fizetett családi támogatások csökkentéséhez.

2018. Március 23. 09:53, péntek | Helyi

Idős férfi sérült meg a nagycenki balesetben

Egy 62 éves férfi sérült meg abban a balesetben, amely a 85-ös számú főúton történt Nagycenk belterületén.

2018. Március 23. 09:42, péntek | Helyi

Nagy az érdeklődés a Final Four iránt

Csupán szerdán derült ki, hogy Sopron rendezheti áprilisban a női kosárlabda Euroliga négyes döntőjét, ám már csütörtökre 5 és 10 ezer közé becsülhető jegyigénylés érkezett be.

2018. Március 22. 14:10, csütörtök | Helyi

Magyar EP-képviselők: elfogadhatatlan a magyar munkavállalók hátrányos megkülönböztetése

Az uniós szerződésekben foglaltakkal ellentétes, hátrányos megkülönböztető az osztrák kormány azon terve, amely az Ausztriában dolgozó és adóikat befizető külföldi uniós munkavállalók jogos ellátásait csökkentené