Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. November 16. 15:54, hétfő | Helyi

Infósok Viadala 2015 Döntő – „Az erő ébredése”

Infósok Viadala 2015 Döntő – „Az erő ébredése”

November 20-án, pénteken negyedik alkalommal rendezik meg Sopronban az Infósok Viadala verseny döntőjét, mely már évek óta az Informatikus Nyílt Nap kiemelt eseménye.

Idén is sok izgalmas feladat és több mint egymillió forint összértékű nyereménnyel várják a kategóriánként legjobb 6-6 csapatot, hogy eldőljön mely „erők kerekednek felül” a többieken 2015-ben.

Sopron városában elsőként indult el a gazdaságinformatikus képzés. A 2012-ben, a 10 éves jubileum alkalmából első alkalommal megrendezésre kerülő verseny (Infósok Viadala) célja továbbra is változatlan: a fiatal generációkat egy nem hagyományos szemszögből is megismertesse az informatika világával.

„A szeptember eleje óta tartó versenyen részt vehetett bármely általános vagy középiskolai oktatási intézményben tanuló diák. A versenyt két kategóriában hirdettük meg: 10. évfolyam és alatti, illetve 11. évfolyam és feletti diákok részére. A két internetes fordulóból és egy soproni döntőből álló versenyre 146 csapat regisztrált az ország egész területéről, sőt még határainkon túlról is. Közülük most a legjobb 12 csapat jutott a döntőbe, akikre egy rendkívül összetett megmérettetés vár majd 2015. november 20-án – hol a tudás, hol az ötletesség, hol pedig a játékszellem kerül majd előtérbe.” – nyilatkozta Dávid Viktória, a verseny szervezőbizottságának vezetője.

„A második internetes forduló során például egy plakát szerkesztése a „Kör-gazdaságról”, egy videó készítése az okotelefonok jövőjéről, vagy egy hibás algoritmus kijavítása volt a versenyzők feladata.” – fűzte hozzá Dr. Bacsárdi László, az Informatikai és Gazdasági Intézet igazgatója, aki azt is elmondta, hogy a döntőbe jutott csapatok szurkolói a döntő napján egy izgalmas tudáspróbán vehetnek részt a verseny Facebook-oldalán (facebook.com/InfosokViadala).

A döntő minden évben az Informatikus Nyílt Nap délutáni programja, melyet immáron kilencedik alkalommal szervez meg a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar Informatikai és Gazdasági Intézete, a kari nyílt nap részeként. A nyílt napra kilátogató érdeklődők olyan különleges informatikai eszközökkel találkozhatnak, mint például okostv, távvezérelt robotok, drónok. Kipróbálhatják, milyen 3D-ben rajzolni, és egy 3D-s nyomtatót is testközelből tekinthetnek meg. Érdekes előadásosokon és bemutatókon keresztül betekintést nyerhetnek az informatika világába, a gazdaságinformatikus hallgatók feladataiba, munkáiba és megismerkedhetnek a felvételi elvekkel és az egyetemi hallgatói élettel is. A felvételi előtt álló diákok feltehetik kérdéseiket a rendezvény titokszobájában. Akik pedig elfáradnak a nap programjában, a játékbarlangban pihenhetik ki magukat.

Az Informatikus Nyílt Nap 2015. november 20-án (pénteken) 9.30-kor kezdődik és 13.00-ig tart az egyetem GT épületében, ezt követi a kari nyílt nap 13.00-tól az egyetem Ligneum épületében. A Nyílt Nap részeként megrendezésre kerülő Infósok Viadala Döntő pedig 14.00-kor kezdődik a legjobb 12 csapat részvételével, két kategóriában. Az eredményhirdetést 17.30-ra tervezik a szervezők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.