Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. November 11. 14:08, szerda | Helyi

Istenek, emberek, halottak - egyiptomi kiállítás Sopronban!

Istenek, emberek, halottak - egyiptomi kiállítás Sopronban!

A Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményéből érkeznek remekművek Sopronba.

Első vidéki városként, Sopronban kerül bemutatásra az a válogatás, mely a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének kiemelkedő alkotásait vonultatja fel. A Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ Munkácsy-termében nyíló kiállítás közel három hónapon át, 2015. december 6-tól 2016. február 21-ig látogatható.
Nagy öröm számunkra, hogy a Szépművészeti Múzeum felújítási munkálatai miatt egyáltalán lehetőség nyílt arra, hogy állandó kiállításából bemutathatjuk városunkban ezt a népszerű gyűjteményt. Az ókori Egyiptom mindenkinek a fantáziáját megmozgatja, és ez a válogatás kiválóan reprezentálja ezt a varázslatos világot. – mondta el Horváth Zoltánné, a kiállítást szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteménye Közép-Európa egyik leggazdagabb kollekciója, melyből harminc kiemelkedő remekmű érkezik Sopronba. Az állandó kiállítás alapkoncepcióját megőrizve, az érdeklődők nem kronologikus, hanem tematikus elrendezésben láthatják az alkotásokat.
Ez a tematikus beosztás látványos, a látogatók számára jól érthető, ugyanakkor szakmailag is helytálló módon tárgyalja az ókori Egyiptommal kapcsolatos legfontosabb ismereteket. A hármas bontás ugyanis lehetőséget ad az egyiptomi világnézetben megjelenő három alapvető csoportnak, az emberek, az istenek és a halottak szférájának bemutatására. – mondta el Dr. Liptay Éva, a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének vezetője.
A Sopronba érkező összeállítás legértékesebb darabjai között van az i.e. 7-6. századi bronz Ülő macska, a négyezer éves vízilóagyarból faragott, mágikus erővel felruházott Varázsbot, Rer koporsója és benne fekvő múmiája, a halotti kultusz fontos részét alkotó aranyozott maszk, valamint a közel életnagyságú királyfejet ábrázoló szobortöredék, melynek feltételezett eredeti állapotát rajzos rekonstrukció ábrázolja. A kiállítás központi elemeként a Munkácsy-teremben felépül egy sírkamra is, melynek az ókori Egyiptomban azért volt nagy jelentősége, mert itt találkozott az élők, a holtak és az istenek szférája.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.