Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Október 09. 20:47, péntek | Helyi
Forrás: sopron.hu

Középpontban a gyermekdiabetológia

Középpontban a gyermekdiabetológia

Mintegy 250 résztvevővel, 2015. október 8-10. között Sopronban rendezi meg XXXII. tudományos ülését a Magyar Diabetes Társaság Gyermekdiabetes Szekciója.

A 3 napos programon a résztvevők megismerhetik a szakma jelenét és jövőjét meghatározó új kutatási eredményeket, fejlesztéseket és eszközöket.

A konferencia megnyitóján Dr. Gelencsér Éva főorvos, a szervezőbizottság elnöke, Dr. Fodor Tamás polgármester és Dr. Molnár Sándor PhD., a Soproni Gyógyközpont orvosigazgatója köszöntötte a résztvevőket.

Dr. Molnár Sándor PhD. a kórház vezetése nevében örömét fejezte ki, hogy idén 5 országos jelentőségű, orvosi konferenciát rendeztek az intézmény munkatársai. A Soproni Gyógyközpont méretéhez viszonyítva ez nagyon szép jelzőszám. Mutatja a kollégák lelkességét, szakmai elhivatottságát – tette hozzá. A kongresszusok sorából kiemelte a Magyar Gyermekorvosok Társaságával közösen szervezett gyermekdiabetológiai tudományos ülést. „Speciális és fontos szakmaterület a cukorbeteg gyermekek gondozása. A városban folyó szakmai tevékenység elismerésének tekinthető, hogy a konferencia helyszínének Sopront választották – fejtette ki.

Prof. Dr. Barkai László, a Magyar Diabetes Társaság elnöke alátámasztotta: a tanácskozások vidéki városokba helyezésével céljuk a kisebb szakellátó helyek középpontba emelése. A helyben végzett, értékes és becsülendő szakmai munka eredményeinek megismerése inspiráló lehet a szakmai műhely további tagjainak is – fogalmazott.

Az ünnepélyes megnyitón egy perces néma felállással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Dr. Román Ferencre, a hazai gyermekdiabetológia jeles képviselőjére, a Gyermekdiabétesz Szekció vezetőségi tagjára.

Az idei konferencia tematikájának középpontjában a gyermekdiabetológia és határterületei állnak. A cukorbetegség kísérőjelenségei, társbetegségei és ezek komplex kezelése kiemelt figyelmet kap a kongresszuson.

A 3 napos tanácskozáson napirendre kerül a diabéteszben szenvedő gyermekek edukációja, ill. a család, az iskolai közösség és a támogató hálózatok jelentősége a betegség kezelésében. A szakemberek a tudományos előadásokon keresztül bemutatják azokat az új lehetőségeket, az orvosi gyakorlatban elért eredményeket, melyek segíthetik a cukorbeteg gyermekeknek a szövődménymentes felnőttkor megélését.

A jelenlévő kiállítók a diabétesz kezelésében technikai újdonságnak számító vércukormérő- és inzulinadagoló eszközöket, műszereket is bemutattak egy –egy workshop keretében. Így pl. a Medtronic szimpóziumon inzulinpumpa centrumban dolgozó orvosokkal és szakasszisztensekkel ismertették a MiniMed 640G rendszert, a ’77 Elektronika fórumán pedig az okos vércukormérők legújabb generációját mutatták be a résztvevőknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.