Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Március 11. 07:01, vasárnap | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI / Parameter.sk

Leégett a krasznahorkai vár

Leégett a krasznahorkai vár

Kigyulladt a krasznahorkai vár szombat délután – adta hírül a SITA szlovák hírügynökség. A településen rendkívüli állapotot hirdettek.

A Parameter.sk helyszíni tudósítása szerint a vár most már csak füstöl, de korábban hatalmas lángokkal égett. A tetőzet teljesen beomlott, tehát tulajdonképpen minden az enyészeté lett. Nemcsak a vár pusztult el, hanem az udvarában lévő kápolna is. A megrázó eseményt ezrek bámulják, Rozsnyótól kocsisor áll a főúton. A feltételezés szerint a várdomb aljában gyújthatta föl valaki a száraz füvet. A lángok valamilyen módon a várfalakhoz érve felcsaptak a várfoki tetőre és onnan kapott lángra az egész tetőszerkezet.

Jozef Hudák, a rozsnyói tűzoltóság tisztje a hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy tudomásuk szerint nem csak a tető, de már a vár és a környező erdő is ég. Egyelőre nincsenek információk sérültekről. Hozzátette, hogy a rozsnyói és a dobsinai tűzoltóknak a szepsi (Moldava nad Bodvou) és saci (Saca) tűzoltóállomások is segítséget küldtek. Egy várhosszúhegyi lakos, Parbitka István beszámolója szerint „fél kettő körül kezdett el szivárogni a várból a füst, majd szinte percek alatt borult az egész épület lángokba. Nekünk helyieknek ez különösen sokkoló élmény, hogy a környék szimbóluma, a büszkeségünk a szemünk láttára válik porrá” – nyilatkozta az MTI-nek.

Leírhatatlan a szomorúság

Bár rengeteg tűzoltó tartózkodik a helyszínen, a vár nehezen megközelíthető, ami nagyban akadályozza az oltást. A tűz okáról egyelőre csak találgatások vannak, egyesek szerint a tarló kezdett égni, attól kapott lángra a vár szurkos zsindelyteteje, mások szerint az elektromos berendezés hibásodott meg.

Vasik János, a szlovák közszolgálati rádió és televízió magyar nyelvű adása, a Pátria Rádió munkatársa az MTI-nek elmondta, 10-12 egység tűzoltói vannak kinn, a környékbeli önkénteseken kívül Kassa környékéről is érkeztek segíteni oltani. „Az itt lakók szomorúsága leírhatatlan, többek úgy érzik, mintha közeli hozzátartozójuk halt volna meg” – tette hozzá Vasik. A keletkezett kárt egyelőre nem lehet felbecsülni. Meg nem erősített információk szerint fel nem robbant lőszer is van a várban.

A 13. századi krasznahorkai vár a közel 50 százalékban magyarok lakta Krasznahorkaváralja település legjellegzetesebb nevezetessége, Szlovákia egyik legértékesebb történelmi épülete, felújított állapotban múzeumként üzemelt.

Parameter.sk / MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése