Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Október 18. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: MTI/Vajda János

Levonulóban van az árhullám a borsodi folyókon

Levonulóban van az árhullám a borsodi folyókon

Levonulóban van az árhullám a borsodi folyókon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: az előrejelzések szerint szombaton még várható területi átlagban csekély mennyiségű csapadék, majd egy csapadékmentes időszak veszi kezdetét.

A Sajón Sajópüspökinél a csütörtök reggeli 390 centiméteres tetőzést követően megindult apadás üteme az újabb kisebb esők hatására mérséklődött, szombat reggel 8 órakor 321 centiméteres vízállást mértek.

Sajószentpéternél a folyó péntek éjszaka a 2010-es rekordot megközelítő 401 centiméteres vízállással tetőzött, szerda reggel 7 órakor azonban már csak 355 centiméteres vízállást mértek.

Felsőzsolcánál péntek este 406 centiméterrel tetőzött a Sajó, szombat reggel 8 órakor 400 centimétert mértek.

A folyón, mivel a következő napokban nem várható számottevő mennyiségű csapadék, folytatódik az apadás - írták.

A tájékoztatás szerint a Bódván Hídvégardónál a csütörtök reggel 6 órai 251 centiméteres tetőzés után szombat reggel 8 órakor 188 centiméteres vízállást mértek. Szendrőn tart még a hosszan elhúzódó tetőzés, szombat reggel 8 órakor 220 centimétert mértek, az elmúlt hat órában három centiméterrel emelkedett a vízszint, de már csak csekély emelkedés várható az OVF szerint.

A Hernád Hidasnémetinél csütörtökön 400 centiméterrel tetőzött, azóta viszonylag ütemesen apad. Szombat reggel 8 órakor 268 centiméteres vízállást mértek. Gesztelynél még árad a folyó, szombat reggel 8 órakor 390 centiméteres volt a vízállás, a tetőzés szombaton 415 centiméter körül várható - áll a közleményben.

Az Ipolyon Ipolytarnócnál a csütörtök déli 374 centiméteres tetőzés óta egy pénteki megingást követően újra csökken a vízszint, szombat reggel 8 órakor 313 centiméteres vízállást mértek. Nógrádszakálnál péntek éjjel egy újabb kisebb 310 centiméteres tetőzés alakult ki, a lejjebb lévő folyószakaszokon a vízjárást a szlovák oldali mellékvízfolyásokon kialakult árhullámok beérkezési üteme határozza meg, a vízszintek mindenhol elmaradnak az első fokú értékektől - írták.

Tájékoztatásuk szerint a csapadék a Bodrog vízgyűjtőjét is érintette, a magyar szakaszon az első fok szintje alatti vízállások kialakulása várható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;