Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2015. Április 13. 15:02, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Londoni elemzők: 100 dolláros olajár sem emelné az MNB célja fölé az inflációt

Londoni elemzők: 100 dolláros olajár sem emelné az MNB célja fölé az inflációt

Londoni pénzügyi elemzők szerint bőséges további monetáris enyhítési mozgástere van a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), mivel az infláció valószínűleg 100 dolláros olajár esetén sem haladná meg az MNB célsávját.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a magyarországi inflációs kilátásokról összeállított hétfői előrejelzésükben - a konszenzust meghaladó legutóbbi két inflációs adat, valamint a mélyponton túllendülni látszó olajárak miatt - megemelték a magyar inflációra adott prognózisukat, de az eddig valószínűsített mínusz 0,6 százalék helyett így is csak mínusz 0,2 százalékos idei átlagos inflációt várnak Magyarországon.
A ház elemzői a jövő évi átlagos inflációra szóló becslésüket 1,4 százalékról 1,9 százalékra emelték.
Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy ezek az új előrejelzések is elmaradnak az MNB várakozásaitól, mivel a Bank of America-Merrill Lynch londoni árupiaci stratégái az idén és jövőre is 58 dolláros átlagos hordónkénti nyersolajárral számolnak, ami a magyar jegybank által érvényben tartott előrejelzésnél szintén alacsonyabb.
A ház elemzőinek modellszámításai azt mutatják, hogy a magyarországi infláció akkor is "kényelmesen" az MNB 3 százalék plusz/mínusz 1 százalékpontos célsávján belül maradna, ha a hordónkénti olajár 100 dollárra emelkedne 2016-ban. Ha pedig a nyersolaj világpiaci ára 80 dollárig emelkedik a jövő év végéig, az éves magyar infláció a 3 százalékos központi célszintet sem érné el a következő 18 hónapban a Bank of America-Merrill Lynch forgatókönyv-szimulációi szerint.
A ház ezt az inflációs környezetet figyelembe véve azt jósolja, hogy - hacsak a globális kockázati feltételek nem romlanak számottevően - az MNB áprilisban és májusban is egyenként 0,15 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, utána óvatosabb, lépésenként 0,10 százalékpontos enyhítési ütemre vált.
A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői hétfői prognózisukban megerősítették azt a várakozásukat, hogy az MNB az idei év végére valószínűleg egészen 1,35 százalékig csökkenti alapkamatát a jelenlegi 1,95 százalékról.
Ez az eddigi legagresszívabb MNB-kamatcsökkentési prognózis a londoni elemzői közösségben, a szélesebb körű citybeli konszenzus ugyanis 1,40-1,50 százalék között valószínűsíti a magyar jegybank márciusban újraindított monetáris enyhítési ciklusának alapkamat-végpontját.
A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a közép- és kelet-európai térség gazdasági kilátásairól összeállított, szintén hétfőn ismertetett új előrejelzésükben közölték, hogy a magyar gazdaságban az idén 3,5 százalékos növekedést sem tartanak kizártnak, bár jövőre 2,5 százalékra lassuló növekedéssel számolnak a várhatóan gyengülő beruházási tevékenység miatt.
Ezek javított prognózisok: a ház 2015-re eddig 2,9 százalékos, 2016-ra 2,3 százalékos GDP-növekedési előrejelzést tartott érvényben a magyar gazdaságra.
A Morgan Stanley londoni elemzői indoklásukban kiemelték, hogy a cég szintén javította az euróövezetre - a közép- és kelet-európai gazdaságok elsőszámú exportpiacára - adott növekedési becsléseit, 2015-re 0,4 százalékponttal 1,4 százalékra, 2016-ra 0,5 százalékponttal 2,2 százalékra.
A ház ebben a növekedési környezetben - figyelembe véve az inflációs kilátásokat és magyar gazdaság javuló külső kockázati mérőszámait is - három további, egyenként 0,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést, és így 1,50 százalékos alapkamat-mélypontot valószínűsít.
A Morgan Stanley londoni elemzői szerint az MNB az 1,50 százalékos alapkamat elérése után várhatóan szünetet tart, és átértékeli monetáris alapállását, 2016 második felében pedig kamatemelésbe kezdhet, bár az esélyek inkább a monetáris szigorítás ennél későbbi kezdete felé hajlanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk