Városlista
2017. november 22, szerda - Cecília

Hírek

2017. November 14. 11:45, kedd | Helyi

Márton napot tartottak a Liszt Ferenc Kulturális Központban

Márton napot tartottak a Liszt Ferenc Kulturális Központban

Családi napot hirdetett a Pro Kultúra az idei Márton napra, amely valójában is Márton neve napjára esett.

November 11-én rendhagyó módon már délelőtt is várták az érdeklődőket a Liszt Központ előtti kicsi, de lelkes Márton-vásáron. A tér különleges színfoltja volt a Máltai Szeretetszolgálattal együtt működtetett jótékonysági gyermekkabát-gyűjtőpont.

Egész nap hordták a családok a kinőtt, de jó minőségű gyermek kabátokat, hogy azokat első körben a soproni rászorulóknak, illetve a kárpátaljai Csongor település közösségeinek juttathassák. Több mint 300 kabát gyűlt össze – a felajánlók a Harrer Csokoládémanufaktúra felajánlásaként egy csokigombot kaptak az alábbi köszönettel: „Szent Márton megosztotta köpönyegét a koldussal. Köszönjük, hogy Te is a nyomában jársz!”

A vásárban libás finomságokat is kóstolhattak a vendégek, és megízlelhették az idei újbort is. Volt kézzel készített Márton napi lámpás, válogathattak a keresztény könyvek közül és vásárolhattak a Zsirai Fogyatékosok Otthona kézműves portékáiból is.

Nagy sikere volt a Szombathelyről érkezett Szent Márton kiflinek is, ami tavaly óta népszerűsíti a javaink megosztását Márton szülővárosában – a kiflit kézbe fogva ugyanis rögtön megfelezhető!

Délután a Liszt Központban játszóház és színházi programok várták a családokat. Közel 500-an voltak kíváncsiak a római katonai bemutatóra, a „Benedek apó lányaival” (vagyis az óvóképző hallgatóival) kitalált kézműves foglalkozásokra és a „lábműveskedésre”: ahol a Petőfi Iskola táncosaival és libáival tanulhattak magyar lépéseket a bátrabb gyerekek és szülők. Az élő táncot élő népzene kísérte - a Figurás Banda jóvoltából.

A Petőfi teremben a Kalimpa Papírszínház mesélt a gyerekeknek: Szent Márton legendáját illetve a Császár új ruháját játszották el a gyerekeknek – akik az előadás megszületését egészen közelről élhették át. A legnagyobb sikere talán mégis a párnacsatának volt: a Hempergőben térdig gázolhattak a kicsik a valódi libatollban – az orosházi Napfénytoll kft. jóvoltából.

Az esti lampionos felvonulás 18:00 órakor a Bánfalvi ovisok német Márton-napi dalocskáival indult. Majd a közel félezer résztvevő a Savaria Legio római katonáinak felvezetésével a belváros utcáin át a Tűztoronyhoz vonult, ahol ezúttal egy hangzó mese formájában elevenedett meg Szent Márton legendás élete és legfőbb tanítása: a köpönyeg-megosztás szimbólumaként eközben 12 gyermekkabátból álló füzér ereszkedett le a toronyból. Ezen az estén mindenki magára vehette egy kicsit Márton palástját: megérthette és megérezhette, hogy a másokra való odafigyelés ma legalább olyan időszerű, mint Szent Márton idején.

Ezek érdekelhetnek még

2017. November 21. 14:57, kedd | Helyi

Átadták a Schilling János díjakat

Huszadik alkalommal rendezi meg a soproni Schilling János Közhasznú Alapítvány a Villamosipari Szakmai Napokat.

2017. November 20. 17:03, hétfő | Helyi

Ingyenes átvizsgálási lehetőség Sopronban!

A közlekedési szakemberek minden érdeklődőt várnak a soproni helyszínen, akik hiteles forrásból akarnak megbizonyosodni járművük téli közlekedésre való alkalmasságáról!

2017. November 20. 15:09, hétfő | Helyi

Nemzetközi asztalostanulói versenyt tartottak Sopronban

Magyar, szlovák, cseh és lengyel asztalosipari diákok csapatai versenyeztek a héten Sopronban.

2017. November 20. 11:31, hétfő | Helyi

Keressük Pusker Szófiát!

A soproni rendőrök a lakosság segítségét kérik.