Városlista
2018. szeptember 25, kedd - Eufrozina

Hírek

2017. November 14. 11:45, kedd | Helyi

Márton napot tartottak a Liszt Ferenc Kulturális Központban

Márton napot tartottak a Liszt Ferenc Kulturális Központban

Családi napot hirdetett a Pro Kultúra az idei Márton napra, amely valójában is Márton neve napjára esett.

November 11-én rendhagyó módon már délelőtt is várták az érdeklődőket a Liszt Központ előtti kicsi, de lelkes Márton-vásáron. A tér különleges színfoltja volt a Máltai Szeretetszolgálattal együtt működtetett jótékonysági gyermekkabát-gyűjtőpont.

Egész nap hordták a családok a kinőtt, de jó minőségű gyermek kabátokat, hogy azokat első körben a soproni rászorulóknak, illetve a kárpátaljai Csongor település közösségeinek juttathassák. Több mint 300 kabát gyűlt össze – a felajánlók a Harrer Csokoládémanufaktúra felajánlásaként egy csokigombot kaptak az alábbi köszönettel: „Szent Márton megosztotta köpönyegét a koldussal. Köszönjük, hogy Te is a nyomában jársz!”

A vásárban libás finomságokat is kóstolhattak a vendégek, és megízlelhették az idei újbort is. Volt kézzel készített Márton napi lámpás, válogathattak a keresztény könyvek közül és vásárolhattak a Zsirai Fogyatékosok Otthona kézműves portékáiból is.

Nagy sikere volt a Szombathelyről érkezett Szent Márton kiflinek is, ami tavaly óta népszerűsíti a javaink megosztását Márton szülővárosában – a kiflit kézbe fogva ugyanis rögtön megfelezhető!

Délután a Liszt Központban játszóház és színházi programok várták a családokat. Közel 500-an voltak kíváncsiak a római katonai bemutatóra, a „Benedek apó lányaival” (vagyis az óvóképző hallgatóival) kitalált kézműves foglalkozásokra és a „lábműveskedésre”: ahol a Petőfi Iskola táncosaival és libáival tanulhattak magyar lépéseket a bátrabb gyerekek és szülők. Az élő táncot élő népzene kísérte - a Figurás Banda jóvoltából.

A Petőfi teremben a Kalimpa Papírszínház mesélt a gyerekeknek: Szent Márton legendáját illetve a Császár új ruháját játszották el a gyerekeknek – akik az előadás megszületését egészen közelről élhették át. A legnagyobb sikere talán mégis a párnacsatának volt: a Hempergőben térdig gázolhattak a kicsik a valódi libatollban – az orosházi Napfénytoll kft. jóvoltából.

Az esti lampionos felvonulás 18:00 órakor a Bánfalvi ovisok német Márton-napi dalocskáival indult. Majd a közel félezer résztvevő a Savaria Legio római katonáinak felvezetésével a belváros utcáin át a Tűztoronyhoz vonult, ahol ezúttal egy hangzó mese formájában elevenedett meg Szent Márton legendás élete és legfőbb tanítása: a köpönyeg-megosztás szimbólumaként eközben 12 gyermekkabátból álló füzér ereszkedett le a toronyból. Ezen az estén mindenki magára vehette egy kicsit Márton palástját: megérthette és megérezhette, hogy a másokra való odafigyelés ma legalább olyan időszerű, mint Szent Márton idején.

Ezek érdekelhetnek még

2018. Szeptember 11. 12:09, kedd | Helyi

Folytatódik ősztől az M85!

Ősztől a nagytömegű földmunkákkal folytatódik a kivitelezés az M85-ön

2018. Augusztus 30. 14:31, csütörtök | Helyi

Helyi kézműves sörfőző is segít a Soproninak

A Krois Brewery facebook oldalán jelent meg a bejegyzés ma délután, mely szerint a Soproni receptfejlesztési partnerséget kötött a főzdével.

2018. Szeptember 25. 09:36, kedd | Belföld

Vad ugrott egy autó elé Araknál, egy ember meghalt

Egy ember meghalt kedd reggel Arak határában, ahol vad ugrott egy autó elé - közölte Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

2018. Szeptember 25. 08:40, kedd | Belföld

Fennáll a veszélye, hogy Magyarország nem éri el 2020-ra az 50 százalékos hulladék-újrahasznosítást

Tizennégy uniós tagállam, köztük Magyarország esetében fennáll annak veszélye, hogy nem fogja elérni a 2020-ra kitűzött 50 százalékos újrahasznosítási arányt a háztartási hulladékok terén