Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2015. December 13. 10:08, vasárnap | Helyi

Megerősítették Eilat és Sopron 10 éves testvérvárosi kapcsolatát

Megerősítették Eilat és Sopron 10 éves testvérvárosi kapcsolatát

Eilat-Sopron 10 éves testvérvárosi szerződés ünnepélyes megerősítésére került sor ma a soproni városházán. Az erről szóló dokumentumot a két város polgármestere látta el kézjegyével.

Eilat város küldöttségeként Meir Yitzhak Halevi polgármester továbbá Shmulik Taggar titkár és Benny Gamlieli elnökhelyettes érkezett Sopronba, azért, hogy részt vegyen az Eilat-Sopron 10 éves testvérvárosi szerződés jubileumi évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, amelyen jelen vol dr. Simon István alpolgármester, az önkormányzat képviselőtestületének tagjai, továbbá intézmények, hivatalok vezetői is.

Dr. Fodor Tamás polgármester köszöntőjében elmondta: Sopron városa már több mint 15 esztendeje építi a kapcsolatot az izraeli Eilat városával, melyet a 2005-ben megkötött testvérvárosi szerződés emelt méltó rangra.

Eilat és Sopron között az elmúlt évtizedben tradicionálisan jó volt a kapcsolat a kultúra, a művészet, a sport és az oktatás terén, melyet Sopron mindenféleképpen szeretne folytatni és kiszélesíteni.

Dr. Fodor Tamás felsorolta a közelmúltbeli fejlesztéseket, amelyekkel, a megvalósított beruházásokkal, nagy horderejű projektekkel és rekonstrukciókkal Sopron új fejlődési pályára állt, hála az itt élő emberek tenni akarásának, az összefogásnak és a magyar kormány támogatásának köszönhetően.

- Fontos célunk, hogy a testvérvárosi civil szervezetek közötti kapcsolatok is tovább bővüljenek, szélesedjenek a polgárok szintjén. A jó testvérvárosi kapcsolat több mint gazdasági, politikai, kulturális együttműködés: élővé a barátság, az emberi érzések teszik - fogalmazott dr. Fodor Tamás, aki külön is kiemelt két olyan személyt, akik alapvető letéteményesei és motorjai voltak ennek az együttműködésnek, ám sajnos, akik már nem lehetnek közöttünk, és nem ünnepelhetnek velünk:

Dov Ramati, Magyarország egykori Tiszteletbeli Eilati Konzulja és Dr. Gimesi Szabolcs, Sopron korábbi polgármestere áldozatos tevékenységeikkel nagyban hozzájárult a városaink közötti partnerség kialakulásához.

Meir Yitzhak Halevi, Eilat polgármestere, a maga részéről hangsúlyozta: a testvérvárosi szerződések célja, hogy minőségi kapcsolatokat építhessenek ki a városok a világban. Ezzel megteremthetjük annak lehetőségét, hogy egy jobb, egy sokszínűbb, egy toleránsabb világot formálhassunk. Ezt segíti az a azámos zsidó örökség, amelyeknek helyei megtalálhatók az országban és Sopronban is. Fontos a párbeszéd, a genarációk közötti kapcsolat kiépítése és működése - hangsúlyozta a polgármester.

A két város fiataljai közötti kapcsolat megteremtése és kiszélesítése a sikeres együttműködés alapja - tette hozzá Eilat polgármestere.

Az ünnepi köszöntőket követően írta alá a két polgármester a testvérvárosi szerződést megerősítő dokumentumot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.