Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. Február 19. 12:17, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Megtévesztő reklám miatt 43 milliós GVH-bírságot kapott a Spar

Megtévesztő reklám miatt 43 milliós GVH-bírságot kapott a Spar

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. az 5 ezer forint vásárlás után 500 forint visszajár akciójának népszerűsítésekor, a jogsértésért 43 millió forint bírságot szabtak ki - közölte a versenyhivatal az MTI-vel csütörtökön.

A GVH közölte: a Spar 2012 októberétől 2014 februárig az akcióval megtévesztette a fogyasztókat, mert valótlanul tüntette fel, hogy minden elköltött 5 ezer forint után 500 forint visszajár, miközben mind a kupon megszerzésének, mind beváltásának több feltétele és korlátozó eleme volt.
A Spar azt sugallta, hogy ötezer forint után jutnak a fogyasztók 500 forint kedvezményhez, ezzel szemben legalább 10 ezer forint értékű vásárlásra volt szükség az 500 forintos kedvezmény érvényesítéséhez - közölte a GVH.
A vizsgálat szerint a Spar nem, vagy kevéssé észlelhetően és nem egyértelműen tüntette fel az 500 forintos kupon kiadásának és beváltásának egyéb feltételeit.
A GVH a bírság kiszabásakor a kommunikációs eszközök költségeire alapozott. Súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a cég a jogsértő kereskedelmi gyakorlatot több mint egy évig folytatta, és azzal a fogyasztók széles körét érte el.
Enyhítő körülményként értékelte a versenyhivatal, hogy a Spar jelentősen megváltoztatta kereskedelmi gyakorlatát a versenytanács előzetes álláspontjának megismerése után. A cég együttműködését fejezte ki azzal is, hogy kötelezettségvállalási szándékán túl vállalta kereskedelmi gyakorlatának módosítását, valamint olyan nyilatkozatokat tett és összeállításokat készített, amelyek nem szolgálták ugyan az érdekeit, ám hatékonyan segítették a tényállás pontos feltárását - közölte a GVH.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár