Városlista
2019. január 19, szombat - Sára

Hírek

2018. November 29. 13:53, csütörtök | PR

Mi a különbség a nútféderes és a hagyományos OSB lapok között?

Mi a különbség a nútféderes és a hagyományos OSB lapok között?

Az OSB lap neve egy rövidítés, ami az angol Oriented Strand Board szóból ered, magyarul annyit tesz, hogy „irányított szálelrendezésű lap”.

Ez egy faanyagból készült, roppant masszív és tartós faipari alapanyag, melyet előszeretettel használnak.

Azért is szeretik az OSB lapokat, mivel nagyon szilárd alapot biztosítanak, legyen szó bútorokról, de akár könnyűszerkezetes házakról. Ez annak köszönhető, hogy a lap két külső héja párhuzamos a hosszoldallal, míg a magnak nevezett középső rétegek ezekre merőlegesek.
Az egész ötlet Észak-Amerikából származik és onnan indulva járta be a világot. Kis átmérőjű, gyors növésű farönkökből készül. Vízálló és hőálló gyanta kötőanyagok gondoskodnak a panel belső tartósságáról, merevségéről és vízhatlanságáról. Ezeket a faszálakat vonják be egy külső kötőanyaggal, és ezt hő és magas nyomás alá helyezik. Az OSB lap tulajdonságai attól függenek, hogy mire kívánjuk használni őket. A hazánkban legnépszerűbb OSB-3 lapok vízállósága kiváló, a felület csiszolása után műgyantával borított, ennek köszönhetően tökéletesen sima felületű, kopásálló és teljes mértékben taszítja a vizet.

Felhasználási módok, területek

Mint már említettük, előszeretettel használják könnyűszerkezetes házak alapjaként, tetőre, falra, burkolatként, de építhetünk belőle kutyaházat, a gyerekeknek faházat az udvarra és akár még bútorokat is. Amennyiben megfelelően van csiszolva és lakkozva az OSB lap, úgy magában is tökéletes burkolatot kapunk. Népszerű felhasználási módja a zsaluzat és a palánk is. Felületkezelése egyszerű, mindemellett kiválóan csiszolhatóak és előfúrás nélkül csavarozhatóak. Amennyiben padlóra szeretnénk burkolatként használni, akkor inkább a nútféderes OSB lap az, amit inkább erre a célra való.
A nútféderes OSB lapok azok horonyeresztékesek, ami azt jelenti, hogy csap alakú kötésmóddal készülnek. Ezt gyakran használják parkettázásnál, téglalerakásnál. Ezek általában 12 és 22 milliméteres vastagságban kaphatóak. Jó tulajdonságaik közé tartozik még, hogy rendkívüli szilárdságúak, hála az irányított szálrendezésnek, nagymértékben vízállóak, így akár nedves közegben is használhatóak, csiszolhatók, festhetők, mérettartók, nem vetemednek, előfúrás nélkül csavarozhatók, kiváló szegtartók és környezetbarátak.
A legnépszerűbb OSB lap méretek a következőek: 2500x675 milliméteresek, amikhez különböző, 12,15,18,22,25 milliméteres vastagság társul. Ettől függetlenül a standard méretű OSB lapok nem 675 milliméter, hanem 1250 milliméter szélesek, de a 675-öst könnyebb kezelni, egyszerűbb vele dolgozni.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Január 09. 00:40, szerda | PR

Az idegen nyelvi beszédkészség tanulható!

Sokaknak jelent problémát, hogy hiába biztos tudásuk, félnek megszólalni angolul vagy németül. Adunk pár tippet, melyekkel te könnyedén átlendülhetsz a kezdeti bizonytalanságokon!

2019. Január 09. 00:38, szerda | PR

A tél a párátlanítók főszezonja

Bármilyen zárt helységben felmerülhet a túl magas páratartalom problémája. Pénztárcánktól és igényeinktől függően válogathatunk a nagyszámú páramentesítő típus között.

2018. December 19. 18:14, szerda | PR

Prezi székházban takarítanak

A világhírű startup cég budapesti fejlesztőközpontjának takarítását nyerte el a Jánosik és Társai Kft.

2018. December 15. 09:54, szombat | PR

Magyarországon mutatja be elsőként a BENU megújult gyógyszertár-koncepcióját

A BENU hét év után megújítja gyógyszertár-koncepcióját, és Európában elsőként Magyarországon, a BENU Gyógyszertár Budapest Shopmarkban mutatja be az új, vásárlói igényeknek még inkább megfelelő gyógyszertár-kialakítását.