Városlista
2019. március 20, szerda - Klaudia, Alexandra

Hírek

2019. Február 25. 13:09, hétfő | PR

Miért lesznek alkoholfüggők az emberek?

Miért lesznek alkoholfüggők az emberek?

Az alkoholizmus is egy népbetegség, ami láthatatlanul jelen van a társadalom szinte minden rétegében. Gondoljunk a háborúk végére vagy a közelmúlt rendszerváltozására -

- ahol az emberek többsége egyik napról a másikra vált munkanélkülivé, és hamar az alkohol jelentette az egyetlen vigaszt.

Mégis milyen tényezők hozhatják elő az alkoholizmust?

Több kutatás igazolja, hogy azok az emberek, akiket gyerekkorukban súlyos, vagy hosszan tartó negatív esemény ért, hajlamot mutatnak a felnőttkori alkoholizmusra, ezt nevezzük korai traumatizációnak.

Más kutatások igazolják azt a tényt, hogy a meglévő problémák nem megfelelő kezelése miatt is kialakulhat az alkoholizmus. Ezek a személyek nem tudják megfelelően kezelni a munkahelyi problémájukat, esetleg a magánéletükben keletkezett konfliktus helyzeteket, és a bennük felhalmozódott negatív érzéseket csak alkohollal tudják csökkenteni.

A család, mint a függőség kialakulásának egyik oka

A családnak nagyon nagy szerepet tulajdonított Kelemen Gábor, így összeírta, milyen közös sajátosságokat figyelhetnek meg a családban előforduló alkoholizmussal kapcsolatban:

• A függőséget okozó szerek használata, és maga a függőség is megmutatkozhat több generáción keresztül, a gyerekek ezt a mintát látják.
• Azok a betegek, akiknél kialakult a szenvedélybetegség, gyakran felnőtt korban is szorosan kötődnek valamelyik szülőjükhöz.
• Nincs a családon belül megfelelő konfliktuskezelési módszer.
• A családi konfliktus elől gyakran a szintén italozó cimborákhoz menekülnek.
• Sokszor alakul ki az alkoholizmus egyik közeli hozzátartozó halálát követően, amit érzelmileg nem képes a páciens feldolgozni.

A házasságban élő alkoholisták kutatói négy fázisban írják le a betegség kialakulását. Ezt Családi krízisnek hívják és az alábbi ciklusokat különböztetik meg:

• A Krízis kezdete, mikor a párkapcsolatban a feleség szerepe túl sok, "túlműködik"
• Dezorganizációs fázis, mikor már kialakult az alkoholizmus a betegnél, de a család megpróbálja azt ignorálni, éli a megszokott életét.
• Krízisfelismerés, és az erre adott kezdeti reakció idején felismerte a család a problémát, és megtörténik az első lépés a megoldás irányába, próbálják kezelni az alkoholizmust. Az alkoholista férj szerepe csökken a családban, a feleség "túlműködő" szerepe megerősödik.
• Reorganizáció idején a férj szerepkörét a feleség veszi át, a családi rendszer átszerveződik. Ezzel viszont nem elősegítik az alkoholista gyógyulását, hanem épp ellenkezőleg, a férj még kevésbé találja helyét az átszerveződött családban, a betegség súlyosbodhat. Sokszor vezet ez a szakasz váláshoz, de megoldást jelenthet a pár- vagy családterápia is.

Mi a kapcsolat az alkoholfogyasztás és a munkahely között?

Sok páciens a munkahelyen, munkaidőben is fogyaszt alkoholt (pl.: vendéglátóipar), vagy olyan kollégákkal van az illető körülvéve, akiknek alkoholfüggőségi problémájuk van.

Ha a cikk alapján felismerte a problémát önmagán, vagy valamelyik hozzátartozóján érdemes pszichológus szakembert felkeresni.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Március 12. 17:16, kedd | PR

Metró Áruházakat takarítanak

Ismét a takarítási üzletágban piacvezető Jánosik és Társai Kft. nyerte el a hazai 12 Metró áruház tisztán tartását, az épületek körüli területek gondozását.

2019. Február 25. 13:14, hétfő | PR

Az Elephone betörése a piacra

Bár ez a gyártó nem tekint vissza több évtizedes múltra, ettől függetlenül máris feltört az élbolyba és benne van a TOP 5-ben.

2019. Február 11. 18:13, hétfő | PR

Áfa-kedvezmény lakásfelújításra is?

Hatalmas a pörgés az ingatlanpiacon, rengetegen keresnek lakást, és mivel az újonnan építettek, újszerűek ára meglehetősen magasan jár, ezért sokan inkább felújítandóba fektetnek be.

2019. Január 25. 14:16, péntek | PR

Teljes körű üzemeltetést nyertek

Még a takarító személyzetnél is előírás az angol nyelv ismerete, annál a munkánál, amit most nyert el a Jánosik és Társai Kft. - tájékoztatott Jánosik Lajos tulajdonos.