Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Április 27. 14:51, péntek | PR

Mit nyújt az energetikai korszerűsítés a raktárbázisoknak?

Mit nyújt az energetikai korszerűsítés a raktárbázisoknak?

Ha egy raktár, raktárbázis nemcsak jól működik, de energetikailag is a legújabb szabványoknak felel meg, az a működtető és a bérlő félnek egyaránt előnyös.

Egy raktár már nemcsak maga a raktár

Az épületeket bérlő vállalkozások az újabb trendeknek megfelelően nemcsak helységet kapnak, hanem a ‘létesítmény = szolgáltatás’ elvnek megfelelően teljes körű kiszolgálást is. A modern telephelyek a recepciótól kezdve a melegkonyhán át a szünetmentes áramforrásig számtalan szolgáltatással, funkcióval hozzájárulnak ahhoz, hogy a bérlő cég a legjobban működhessen.
Fontossá vált, hogy az energia kezelése is hatékonyan történjen. Az energiapazarlás a legkézenfoghatóbban a magas rezsiszámlában jelentkezik. A legmodernebb technikák számtalan módon ‘csípnek le’ például a villany- és vízfogyasztásból.

Nemcsak ajánlott az átalakítás

Az építmények korszerűsítése nem egyéni elszánáson múlik - a nagyvállalatoknak az energetikai audit 2009 óta törvényileg előírt feladat. Az újonnan épültek mellett a régi épületeket is besorolják kategóriákba aszerint, mennyire ‘zöldek’.
A legegyszerűbb megoldás és az első lépés sok esetben a nyílászárók cseréje, hiszen akár a fűtés fele is elszáll az ajtón, ablakon át. Az idejétmúlt gázkazánt is érdemes kidobni, hiszen nem hatékonyan termeli a hőt. A modern kondenzációs technológia hatásfoka a csere után nem csekély - 102-109 százalékos -, és a szén-dioxid mérgezés lehetősége miatt sem kell többet aggódni.

Ennél jóval messzebbre is lehet persze menni. Például szolár- vagy geotechnikai módszerrel is meg lehet támogatni, vagy teljesen kiváltani a fűtést-hűtést, áramtermelést, melegvízellátást.
Nem kidobott pénz az, amit az energetikai korszerűsítésekre szánunk. Az épületautomatika vagy szivattyúrendszer cseréje 2-4 éven belül megtérül. Még gyorsabban visszajön a belső világítás korszerűsítésének költsége. Általánosságban elmondható, hogy minden ilyen beruházás ‘kamatostól’ megtérül 5 éven belül, és jól jár vele minden érintett fél.

Még az épület tájolása is beleszámít

Kizárólag megújuló energiával lehet működtetni a Közel Nulla Energiaigényű (KNE), szuperkörnyezetbarát épületeket. 2020 után már csak ilyenek épülhetnek majd idehaza is. Ilyenné átalakítani meglevő építményeket nem egyszerű, hiszen még a fal hőszigetelő tulajdonsága is számít - a ‘falcsere’ pedig gyakorlatileg újjáépítés.

A bérlők szempontjából egy raktárbázisnál természetesen nem az számít, napelemmel vagy hőszivattyúval érik el a kedvező hatásfokot. Az lényeges, hogy az energiaszámla minél barátságosabb legyen. Az In-Management kínálatában található olyan központ, ahol közüzemi fogyasztást mérő almérők is gondoskodnak arról, hogy egyszerű és kézzelfogható legyen a takarékoskodás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat