Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. Szeptember 17. 07:41, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress

Napi egy alma távol tartja a stroke-ot

Napi egy alma távol tartja a stroke-ot

A Stroke című folyóiratban jelent meg az a tanulmány, amely szerint már napi egy alma vagy körte elfogyasztásával csökkenthető a szélütés előfordulásának kockázata.

A holland kutatók elmondták: egyelőre nem tudják, hogy mi az oka a pozitív hatásnak.

A tudósok elmondása szerint hasonlóan jó hatással van az egészségre a többi fehér húsú gyümölcs és zöldség, például a banán vagy a karfiol mindennapos fogyasztása is. A megfigyeléses vizsgálatok során kiderült: akik ezekből az élelmiszerekből a legtöbbet fogyasztották, azoknál a stroke kockázata 52 százalékkal csökkent.

Az eredmények kiértékelésekor arra a következtetésre jutottak, hogy 25 gramm fehér húsú gyümölcs, illetve zöldség elfogyasztása 9 százalékkal csökkentheti a szélütés előfordulásának esélyét. Viszonyításképpen: egy alma átlagos súlya 120 gramm.

A szakemberek nagy meglepetésére ugyanakkor nem találtak kapcsolatot a stroke kialakulási esélyének csökkenése és a zöld, a sárga, illetve a vörös és lila gyümölcsök és zöldségek fogyasztása között, pedig ezeknek az élelmiszereknek a jótékony hatásairól sokkal sűrűbben szólnak tanulmányok.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni