Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Február 16. 13:38, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Narancssárga riasztást adott ki az OMSZ

Narancssárga riasztást adott ki az OMSZ

A hófúvás miatt másodfokú, azaz narancssárga riasztást adott ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye egyes részeire az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

A meteorológus elmondta: az ország szinte összes megyéjére legalább elsőfokú, azaz citromsárga riasztást rendeltek el; csütörtök estére viszont mérséklődik a szél.

Az északnyugati szél miatt északkeleten a széllökések elérhetik az óránkénti 55-65 kilométeres, míg a Dunántúlon az óránkénti 65-85 kilométeres sebességet, ezen belül a Bakony térségében a 90 kilométer/órás széllökés sem zárható ki.

Északkeleten, ahol a hőmérséklet fagypont alatt maradt, erős hófúvás várható, a Dunántúlon és a Duna–Tisza köze nyugati határán azonban az olvadás miatt csökkent ennek a veszélye.

Az OMSZ szerint néhol előfordulhat hózápor, kisebb havazás, de országos szintű, számottevő csapadék nem várható csütörtökön.

Péntek hajnalban az előrejelzések szerint északnyugat felől havazás kezdődik, nyugaton eső, a középső megyékben havas eső várható. A Bakonyban a megerősödő északnyugati szél hófúvást okozhat

Sebességcsökkentést kér a rendőrség

Az erős hóátfúvás miatt rendkívül balesetveszélyessé vált az M6-os autópálya Pécs felé vezető, három kilométeres szakasza a 77-es kilométertől, Baracs község térségében – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

R. Szabó Ágnes elmondta: az érintett útszakaszt az erős széllökések hatására mintegy 4 centiméter vastag hóréteg borította be. A rendőrség kéri, hogy az arra autózók a megengedett 130 kilométeres óránkénti sebességet 60 kilométerre csökkentsék – tette hozzá.

Lezárták az 55-ös főút egy szakaszát

Hóátfúvások és jegesedés miatt Bács-Kiskun megyében lezárták az 55-ös számú főút Baja és Csávoly közötti szakaszát, valamint az 51-es számú főutat Dunavecse és Szalkszentmárton között csütörtök délelőtt – közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-vel.

Nyíkos Tamás hozzátette: lezárták továbbá az 5412-es utat Borota és Csávoly között, s az 5205-ös számú utat Tass és Kunszentmiklós között. A lezárást a balesetveszélyes jegesedés és a hóátfúvás indokolja, esetenként 30-40 centiméternyi havat hordott fel az útra a szél.

A folyamatos hóátfúvások miatt Baja, Kalocsa és Kunszentmiklós körzetében komoly torlódások alakultak ki, mert több mellékút is járhatatlanná vált – fűzte hozzá a sajtószóvivő. A főhadnagy tájékoztatása szerint a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság egy törzset alakított, mely a megyei katasztrófavédelemmel és a közútkezelővel egyeztetve irányítja az útlezárásokat és a mentési munkálatokat. A rendőrség arra kéri az autósokat, hogy az említett utakon fokozott óvatossággal közlekedjenek, s ha tehetik, a megye déli területei felé ne induljanak el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során