Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2015. Január 09. 10:17, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Orbán: maradjon fenn a magyar-orosz politikai, gazdasági együttműködés!

Orbán: maradjon fenn a magyar-orosz politikai, gazdasági együttműködés!

Orbán Viktor miniszterelnök arra törekszik, hogy Magyarország és Oroszország között a feszült helyzet ellenére fennmaradjon a politikai és a gazdasági együttműködés.

A kormányfő ezt pénteken mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában, amelyben Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatásáról is kérdezték.
Orbán Viktor jelezte, a két vizit más fázisban van, hiszen míg Merkel kancellár látogatásának megvan az időpontja és a tematikája is, addig Putyin elnök látogatása napirenden van ugyan, de döntés még nem született róla, így nincs sem időpontja, sem konkrét napirendje, ám úgy látszik, "inkább hamarabb, mint később valósul meg 2015-ben".
A Merkel-látogatásról azt mondta, annak "más az íze", hiszen a német kancellárral kéthavonta találkozik Brüsszelben, így "kevésbé tűnik szokatlannak vagy rendkívülinek, ezért jobban is illeszkedik Magyarország megszokott gondolkodásmódjába és diplomáciai rendjébe".
Egyúttal arra kérte a baloldali pártokat, különösen az MSZP-t, hogy "térítsék vissza a józan ész, a kulturált viselkedés útjára azokat, akik összekeverik Merkel asszonyt a prímással. (...) Nem szabad úgy elképzelnünk a német kancellárt, mint akinek fel lehet adni a rendelést, hogy milyen nótát húzzon". Ez szerinte sértő, ízléstelen.
A kormányfő szerint ma a magyarok érdeke az, hogy egy kialakuló hidegháborús hangulatban "távol tartsuk magunkat minden olyan konfliktustól, amely nem a mi konfliktusunk". Más szóval úgy fogalmazott, Magyarországnak úgy kell jó szövetségesnek lennie az Európai Unióban és a NATO-ban, hogy közben "nem akarjuk, hogy belerángassak bennünket sem az oroszok, sem az amerikaiak" egy kialakulóban lévő hidegháborúra emlékeztető helyzetbe.
Magyarországnak biztonságot nyújtó kapcsolatokra van szüksége Németország és Oroszország irányába is - hangsúlyozta. Oroszországgal kapcsolatban megjegyezte, meg kellene védeni az oroszokkal fennálló közös gazdasági érdekeket, amihez együttműködés kell.
A magyar-amerikai kapcsolatokat úgy jellemezte: voltak már jobbak is, "most olyanok, amilyenek". "Nem engedjük, hogy a nemzeti szuverenitásunk bármely eleme kérdésessé váljon. Ez az alap, innen kell megtalálni a mainál jobb együttműködést a politikában", hiszen a gazdasági és a katonai együttműködés hibátlan - mondta.
A szerdai párizsi vérengzésről a miniszterelnök úgy fogalmazott: brutális, barbár terrorcselekmény történt, ami mellbe vágja az embert, különösen mert az Európai Unión belül történt.
"Együttérzésünket, szolidaritásunkat tudjuk kifejezni az elhunytak családjainak és a francia népnek is" - mondta a miniszterelnök.
Közölte egyúttal, hogy a Terrorelhárítási Központ jelentése alapján jelenleg "nincs közvetlen fenyegetésnövekedés" Magyarországon. A magyar kormánynak arra kell törekednie, hogy "egy bizonytalan világban biztonságos Magyarországunk legyen" - jelentette ki Orbán Viktor.
Megismételte azt az álláspontját, amely szerint jelen formájában rossznak tartja az európai bevándorláspolitikát, de - hangsúlyozta - "nem ízléses dolog ma az ész hangján beszélni, amikor még a lélek van megrendülve".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: