Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Április 27. 14:48, péntek | PR

Palacsinta variációk, sóstól az amerikaiig

Palacsinta variációk, sóstól az amerikaiig

Akkor most jöjjön a palacsinta mennyország. Palacsinta minden mennyiségben, variációban, ízvilágban. Ezt ne hagyd ki!

A palacsinta az az édesség, amit minden gyerek (és valószínűleg felnőtt is) bárhol, bármikor képes befalni. Így hát, ha hétvégén egy gyors desszert megoldásra vágysz, adja magát, hogy palacsintát süss.

Na, de azt tudnod kell, hogy a sokkal több lehetőséged van ebben a finomságban, mint azt elsőre gondolnád!

A reggeli palacsinta

Hétvégén reggelire is süthetsz hagyományos palacsintát, de ilyenkor érdemes olyan különleges palacsintát készíteni, mint az amerikai palacsinta vagy a zabpalacsinta.

Ugye előtted van a kép, ahogy az amerikai filmeken reggel apu és anyu palacsintát süt? Ők bizony nem a nálunk ismert túrós, lekváros, vagy kakaós palacsintát készítik, hanem amerikai palacsintát, ami egy tipikus reggeli étel. Szállodák reggeli menüjében találkozhattál már vele, de érdemes otthon is kipróbálni. Az amerikai palacsinta tésztája jóval vastagabb, mint a mienk, mérete viszont kisebb, és juharsziruppal eszik.

Mivel a reggeli étkezésnél is nagyon fontos a megfelelő rostfogyasztás, a zabpalacsinta tökéletes választás, ha reggelire ennél palacsintát. Túróval, mazsolával, friss gyümölcsökkel nagyon finom, és ráadásul gluténmentes.


A hagyományos palacsinta

Ahány ház, annyi szokás, mindenkinek megvan a maga jól bevált palacsinta tészta receptje. Nálunk így lesz tökéletes a palacsinta:
A hagyományos tésztához konyhai robotgéppel keverj össze 25 dkg lisztet, 1 tojást, egy csipet sót, 1 tk cukrot, 2,5 dl vizet és 2,5 dl tejet, majd a végén keverj a tésztába 1 ek olajat. A tészta sűrűségét a víz és a tej mennyiségével tudod szabályozni. Nem érdemes rögtön a teljes folyadékmennyiséget beleönteni, inkább fokozatosan add hozzá, ha úgy érzed, túl sűrű a tészta.

Akkor lesz szép a palacsinta, ha forró (de nem túl forró) serpenyőben sütöd ki, és a tészta állaga pont annyira sűrű, hogy nem szakad szét, ugyanakkor szép vékonyan tud szétterülni a serpenyőben. Előfordulhat, hogy az első 1-2 palacsinta kisütése után még módosítanod kell az állagon, igazából mindig sütés közben derül ki, hogy jól sikerült –e belőni. Ami még fontos, a serpenyő maga. Használj kifejezetten palacsintasütésre gyártott serpenyőt, és ezt ne is használd másra. És semmiképp se használj fém tárgyakat a palacsinta forgatásához, mert könnyen megsérül tőlük a serpenyő.


Ízek, színek, formák
A hagyományos palacsinta töltelékek - mint a lekvár, túró, fahéj és kakaó- mellett kísérletezz bátran más ízekkel is.

Ha az édes vonalon maradsz, a gyümölcsök, pudingok, gesztenyekrém, olvasztott csoki nagyon jól állnak a palacsintának. Nagyon különleges például a túrós-diós-reszelt almás palacsinta áfonya szósszal.

Ne ragadj le az édes palacsintáknál! Eszméletlen finom sós palacsinták léteznek a hortobágyi palacsintán túl is. Spenótos-fetás, sonkás-sajtos, sajtkrémes-sült gombás, tonhalkrémes- sajtos palacsinta, hogy csak egy párat említsünk.

A hagyományos palacsintát általában feltekerve tálaljuk, azokat a változatokat, amelyekben dúsabb a töltelék, és a sós palacsintákat is jobb, ha háromszögre hajtva tálalod.
Igazi különlegesség a rakott palacsinta, ami gyakorlatilag egy palacsinta torta, a tésztarétegek között különböző töltelékekkel. Ennek pedig a továbbfejlesztett változata a szivárvány torta, ahol a palacsinták az ételszínezéknek köszönhetően más-más színűek, így egymásra rakva a szivárvány színeiben pompázik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat