Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Június 21. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Pintér Sándor: rend nélkül nincs fejlődés

Pintér Sándor: rend nélkül nincs fejlődés

A fiatal polgárőrökben tudatosítani kell, hogy rend nélkül nincs fejlődés és békés jövő – mondta Pintér Sándor szombaton Komló-Sikondán, a XXI. országos polgárőr napon.

A belügyminiszter köszöntőjében hangsúlyozta: a bűncselekmények száma jelentősen visszaesett az utóbbi években, 2010-ben még 450 ezer, 2014-ben pedig 350 ezer bűncselekmény történt az országban, a polgárőrök nélkül ezt az eredményt nem lehetett volna elérni.

Kiemelte, hogy a jövőben 14-18 éves korosztály tagjai is lehetnek polgárőrök. „Ne csak védjük, neveljük a fiatalokat, hanem fogadjuk őket sorainkba, készítsük fel a rend szeretetére, tanítsuk meg értékrendünkre” – fogalmazott Pintér Sándor.

A tárca vezetője arról is beszélt, hogy a polgárőrség egyre sokrétűbb feladatokat lát el, és több sikeres, az idősek, fiatalok védelmét célzó, a lakásbetöréseket megelőző program folytatását kérte a polgárőrszövetségtől. Megemlítette: 2010-től folyamatosan nő a polgárőrök támogatása, tavaly már elérte az egymilliárd forintot.

A polgárőrség a kormány és a rendőrség stratégiai partnere a rend fenntartásában – mondta Pintér Sándor. Hozzátette, hogy már külföldön is felfigyeltek a magyar polgárőrség tevékenységére, amelynek rendszerét több ország szeretné meghonosítani.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány és belügyminisztérium elvárása polgárőrszövetséggel szemben a bűnmegelőzésben való részvétel és a közterületi biztonság növelése. Ki kell terjeszteni a szövetség tevékenységét a külföldi kapcsolatokra, mert a környező országok közbiztonsága segíti a mi biztonságunkat is – jegyezte meg.

Túrós András, a Magyar Polgárőrszövetség elnöke kijelentette: az 52 ezer tagot tömörítő kétezer polgárőr egyesület európai színvonalú bűnmegelőzési rendszert hozott létre. Utalt a június 21-től hatályos törvénymódosításra, amely lehetővé teszi a 14-18 éves korosztály tagjainak belépését a polgárőr egyesületekbe; „várjuk a fiatalokat, azt szeretnénk, ha a fiatalok százai, ezrei belépnének a polgárőrségbe” – mondta.

A polgárőr napon, amelyre az ország 19 megyéjéből és Budapestről közel ötezren mentek el a Komló-sikondai pihenőparkba, 200 új polgárőr tett fogadalmat, köztük negyvenen a 14-18 éves korosztályból. A nap programját könnyűzenei koncertek, rendőrségi, katasztrófavédelmi, polgárőrségi bemutatók, főzőverseny és versenyek színesítik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során