Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Január 03. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a magyar emberek biztonságát garantálja a 2024-es honvédelmi költségvetés

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: a magyar emberek biztonságát garantálja a 2024-es honvédelmi költségvetés

A magyar emberek biztonságát garantálja a 2024-es honvédelmi költségvetés - közölte a honvédelmi miniszter a Honvédelmi Minisztérium (HM) által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: új távlatokat nyit a 2024-es költségvetés a Magyar Honvédség számára, ez alapján folytatódhat az európai szinten is egyedülálló haderőreform és több forrás jut az új évben a katonák megbecsülésére is.

A miniszter az idei költségvetéssel kapcsolatban kiemelte: a cél változatlan, Magyarország egy eszközeiben modern, elszánt haderőt épít. A magyar kormány továbbra is nemzetstratégiai célnak tekinti, hogy a jelenlegi biztonságpolitikai környezetben az ütőképes, innovatív és high-tech Magyar Honvédség hatékonyan tudjon reagálni a kihívásokra - tette hozzá.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt is kifejtette, hogy a 2024-es büdzsében a honvédelmi alap ismét garanciát jelent a honvédelmi képességek fejlesztésére. A források idén is biztosítottak lesznek, így minden haderőnem, valamint a katonák egyéni felszerelésének megújítása területén is folytatódhat a haderőfejlesztés - hangsúlyozta.

Kiemelte azt is, hogy az idei évben jelentősen emelkedik a védelmi iparhoz kapcsolódó feladatokra szánt költségvetés is. Az előirányzatok segítségével megvalósulhat az a cél, hogy a védelmi ipari szereplői önállóan is ki tudják szolgálni a haderő igényeit, így is erősítve a magyar gazdaságot. A haderőfejlesztés során az új eszközök beszerzése mellett kiemelt szerepet kap a védelmi innováció is.

A miniszter közölte, hogy folytatódik a Magyar Honvédség toborzókampánya, amely az eddigi számok alapján sikeresen támogatta és összehangba hozta a bővülő létszámot a Magyar Honvédség modernizációjával.

Az idei évben rendelkezésre álló források biztosítják a Magyar Honvédség NATO-n belüli jelentősebb szerepvállalását a nemzetközi hadgyakorlatok és a missziók keretében. Emellett a források kellő garanciát jelentenek a Magyarország által már teljesített, GDP arányosan 2 százalékos védelmi költségvetés NATO-elvárásának szinten tartásában - hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk