Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Augusztus 16. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Székesfehérvárra költöznek a Seuso-kincsek

Székesfehérvárra költöznek a Seuso-kincsek

A székesfehérvári Szent István Király Múzeumban október 4-étől lesznek láthatók a Seuso-kincsek – erről Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója nyilatkozott a Fejér Megyei Hírlap pénteki számában. A főigazgató a lapnak elmondta: a Seuso-kincseket Fejér megyében, Polgárdi-Szabadbattyán térségében találták meg, így indokolt a kincsek fehérvári kiállítása.

Baán László közölte, hogy a Magyar Tudományos Akadémia neves szakemberek részvételével létrehozta a Seuso Munkabizottságot, amelynek elnöke Török László akadémikus, az MTA régészeti bizottságának elnöke, valamint az Ókortudományi Társaság főtitkára lett. A bizottság által tervezett ötéves komplex kutatási program célja, hogy elvégezze a Seuso-kincsek Magyarországra visszakerült darabjainak teljes körű tudományos feldolgozását, a tárgyak dokumentálásától, készítési helyük vizsgálatától kezdve a feltételezett lelőhelyük kutatásán keresztül a történeti, társadalmi, ikonográfiai és művészettörténeti értelmezésükig.

A főigazgató hangsúlyozta: a munkabizottság az ötévesre tervezett kutatási projekt első szakaszában nem tervezi a szabadbattyáni ásatások folytatását. A most meginduló komplex tudományos kutatási program először azt szeretné tisztázni, hogy mi a Magyarországra került darabok pontos származási helye. Amennyiben a tudományos vizsgálatok alapján bebizonyosodik, hogy a tárgyak Polgárdi-Szabadbattyán környékén kerültek elő, más megvilágításba kerül majd a környék római kori régészeti lelőhelyeinek kutatása, így a szabadbattyáni épületegyüttes feltárása is.

Baán László leszögezte: a magyar állam továbbra is elkötelezett a Seuso-kincsek további darabjainak megszerzésében, de az ügy lezártáig - annak sikere érdekében - nem adott bővebb információt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.