Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. November 15. 21:03, csütörtök | Helyi
Forrás: Sopron MJV Önkormányzat

Tárlat az AMI-ban: A magyar plakáttervezők doyenje

Tárlat az AMI-ban: A magyar plakáttervezők doyenje

A Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete és a Magyar Plakát Társaság közös szervezésében rendezik meg Balogh István grafikusművész kiállítását a soproni AMI-ban.

Bármennyire hihetetlen, de igaz: az egyik legkiválóbb magyar grafikusnak, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagjának, a Munkácsy-díjas Érdemes és Kiváló Művésznek, aki a Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét is megkapta, és mellesleg 12 alkalommal nyerte el az év legjobb plakátja díjat, még sohasem volt önálló kiállítása.
A magyar plakáttervezők doyenje november 21-én lesz 88 éves. Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének galériájában, a Magyar Plakát Társaság kezdeményezésére ünnepi kiállítás nyílik ebből az alkalomból, amelyen a mester félszáz plakátja mellett a tisztelők és tanítványok “hommage-munkái” is szerepelnek.
Balogh pályája az ötvenes évek végén indul, a szocreál unalmas ünnepélyességét elhagyó, friss, ötletes, festői plakátokkal jelenik meg az utcán. A Balogh munkák azonnal felismerhetők sajátos humoruk, groteszkre és karikatúrára való hajlamuk, és a mester rendkívül finom rajzstílusa révén. A kiállításon a plakát műfaj egyik aranykora tündököl: a hatvanas-hetvenes évek sokféle stílusa és technikája.

A kiállítás november 15-től december 12-ig 10 és16 óra között tekinthető meg. (AMI Formaterem, Sopron, Deák tér 32.)
A kiállítás megrendezését és a katalógus megjelenését az NKA támogatta.

Címkék: ami, kiállítás, Sopron

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.