Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2016. Október 21. 10:38, péntek | Belföld
Forrás: mti

Több helyen árhullámokra lehet számítani az országban

Több helyen árhullámokra lehet számítani az országban

Több vízfolyáson is árhullámok kialakulására lehet számítani a szombat reggelig lehulló eső miatt - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-vel.

Közleményükben felidézték, hogy csütörtökön hidegfront érte el az ország térségét, többfelé volt eső, záporeső. A délnyugat-északkelet irányban haladó csapadékzónák a Sajó szlovákiai és a Hernád legfelső vízgyűjtőjét is érintették, de az igazán nagy mennyiségű csapadékot Szlovákia nyugati felében, a Duna mellékvizeinek vízgyűjtőin regisztrálták.

A Sajó vízgyűjtőjén az alacsonyabban fekvő térségekben 2-5 milliméternyi, magasabban 5-18 milliméternyi eső hullott, míg a Hernádén csak kis területen volt számottevő csapadék.

Pénteken újabb csapadékzóna érte el a térséget - tette hozzá az OVF, de megjegyezte: a korábbi várakozásokkal ellentétben egyelőre ez is a Felvidék nyugati térségében okoz - egyelőre nem túl intenzív - csapadékot.

Szombat reggelre az elsőfokú készültségi szintet megközelítő, illetve azt kevéssel meghaladó vízállások alakulhatnak ki a Sajó hazai felső szakaszán és a Tarnán, Tarnaméra térségében, majd szombat estétől a Taktán, Taktaföldvárnál. Továbbá 0,5-1,5 méteres vízszintemelkedés lehetséges a Bódván és néhány csereháti, valamint a Zempléni-hegység környezetében eredő patakon, de igazán jelentős árhullámok kialakulása nem valószínű - írták.

Emellett a telített talajok miatt a síkvidéki területeken helyenként rövid ideig tartó belvízi elöntésekre is számítani lehet - olvasható az OVF közleményében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által pénteken az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a sok eső miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezekben a megyékben 24 óra alatt több mint 20 milliméternyi eső hullhat.

Az előrejelzés szerint szombat reggeltől már csak keleten, északkeleten várható eső, zápor, majd kora délutánra ott is megszűnik a csapadék.

Címkék: ár, áradás, árvíz, eső, vízügy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni