Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Október 05. 16:10, hétfő | Helyi
Forrás: sopron.hu

Túrázz Sopron! - Sikeres volt a városi túranap

Túrázz Sopron! - Sikeres volt a városi túranap

Nem csak harcedzett, erdőjáróknak, túrázóknak, de a kisgyermekes családoknak is kiváló családi programnak bizonyult a hétvégi Túrázz Sopron! elnevezéssel meghirdetett túranap.

Többen már a folytatás után érdeklődtek a városi túranap végén, amely a Sopron környéki őszi erdők minden szépségét felfedte a több mint hetven résztvevőnek: szelídgesztenyefák, a fenyők alatt erdei ciklámenek, tölgyesek, vadvirágos magas füves helyek, a zöldfényű, arany napfénykarikák, kilátók és magaslatok.



Túrázásra, erdőjárásra kedvező, napsütéses őszi nap köszöntött a soproniakra és a Lőverekre. Sáros Viktor, erdőmérnök-idegenvezető szakszerű túravezetésével több mint 8 kilométeres túraszakaszt járhatott be a több mint 70 fős, népes csapat az Alsőlőverek-Daloskő-Károly-magaslat-Károly-kilátó-Vas-hegy-Gloriette-kilátó-Braun Nándor emlékmű-Cserkészkápolna-Printz-pihenő útvonalon.

Az erdőjárás kiváló családi programnak bizonyult, ahol számos, a látnivalókkal kapcsolatos tudnivalókkal, ismeretekkel is gazdagodhattak a résztvevők.

A túranap hangulatát az eseményen kapott emléklapon szereplő Becht Rezső-idézet találóan idézi:

„Mi a lőver? — A lőver körülbelül a fele úton van a falusi gyümölcsöskertek és a finom úrikertek között, Ahhoz, hogy lőver legyen, hegyek kellenek, nem nagyon magas hegyek, de mégis akkorák, hogy a kert kapaszkodhasson és el lehessen belőle látni messze, lehetőleg a Fertő kék csíkjáig. A közönséges gyümölcsfákon kívül még néhány szelídgesztenyefának is kell benne lenni és a fenyők alatt erdei ciklámeneknek. Ha ehhez még hozzáteszünk két sor ribiszkebokrot, buxust, sok virágot, vadvirágos magas füvet, bogárzümmögést, gyönyörtől részeg madárdalt, a ház körül fenyőtestőröket, akkor körülbelül együtt van az a zöldfényű, arany napfénykarikákkal telehintett, gyümölcsillatú polgári paradicsom, amit lővernek nevezünk. Száz és száz ilyen lőver borítja a soproni lankákat. Mögöttük pedig megkezdődik a fenyvesek, tölgyesek, bükkösök végtelensége, feltárulnak a mohaillatú völgyek, a gyantaillatú hegytetők, telerajzolva ápolt sétautakkal. De ezekről az utakról mindenfelé csöndes kis ösvények is indulnak, telve meglepetésekkel, a felfedezés izgalmaival, ahol órákig nem találkozni emberrel, csak szelíd ízekkel és madarakkal. A soproni erdő mindenkié. Itt nincsen tilalmas terület, de annál több gyöngyvirág, ciklámen és lilavörös erikamező. Aki néhány hétig belefeledkezett a soproni hegyekbe, aki télen odatőzhette síléceit az István-ház elé, ősszel megivott egy pohár aranyló bort a Hubertusz terraszán, nyári estéken megvacsorázott a Hatvan-túristaház tölgyei alatt, tavasszal végigment a brennbergi völgy és a Hidegvíz steier-zöld ragyogásán, az megérti, hogy a világlátott soproni, – az örök soproni – a nagyvilág legcsábítóbb szépségei közül is csak ide vágyik vissza."

forrás: sopron.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 18:43, hétfő | Helyi

Elkészült az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út

Befejeződött az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó Sopron Ény-i elkerülő út építése. Az új szakaszt és a kapcsolódó létesítményeket átadták a forgalomnak.

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.