Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2015. December 14. 10:38, hétfő | Helyi
Forrás: sopron.hu, Sopron Like Facebook oldal

Ünnepélyesen átadták a felújított soproni Várkerületet

Ünnepélyesen átadták a felújított soproni Várkerületet

Történelmi álmainak megvalósulásához talán most áll legközelebb a város

- mondta ünnepi beszédében Széles Sándor, kormánymegbízott Sopronban, a Várkerület átadó ünnepségén, amelyen dr. Fodor Tamás polgármester és Firtl Mátyás köszöntőját követően szalagátvágással adták át a felújított Várkerületet.

Ünnepi díszben, este adventi fényekben tündöklik a felújított soproni Várkerület. Az emberek szívesen sétálnak az adventi időszakban az igazán igényesen felújított Várkerületen, amelyet ma, a Hűség Napja alkalmából hivatalosan is birtokba vehettek.

A Hűségkútnál a fúvószenekari zenei bevezetőt követően dr. Fodor Tamás polgármester és Firtl Mátyás, országgyűlési képviselő mondott köszöntőt, majd Széles Sándor kormánymegbízott mondott avatóbeszédet.

A szalagátvágásnál több soproni gyermek is segédkezett, amelyet követően a város tisztségviselői és polgárai Sopron Város Fúvószenekarának kíséretében együtt sétáltak át a Széchenyi térre, ahol megkoszorúzták a Hűségzászlót.

Ezzel hivatalosan is birtokba vették a Várkerületet.

A Várkerület felújítása tavaly kezdődött, s idén novemberben ért véget.

A felújítással egy valódi közösségi tér alakult ki, új zöldterületekkel, teraszokkal, egységes utcabútorokkal, a gyalogosok számára nagyobb életteret jelentő promenáddal. A teljes szakaszt díszburkolattal fedték le. A Várkerületen továbbra is megmarad a parkolási lehetőség, csak struktúrájában átalakult, közvetlenül a fő útpályához csatlakozik. él volt, hogy csökkentsék az átmenő gépjárműforgalmat. A lassabb haladás érdekében rázóköveket is elhelyeztek az úttestben.

A kerékpárosokra is gondoltak, hiszen külön kerékpárutat is kialakítottak. A házsorok előtt 4-6 méteres gyalogos zóna jött létre, egységes arculatú, új utcabútorokkal, kerékpártárolókkal. Új vízjáték is megjelent a felszínen, valamint egy több funkciójú, gazdaságosan működtethető pavilon is épült, amelyben egy új közterületi vizesblokkot (nyilvános WC-t) is kialakítottak. A felújítás része az energiatakarékos közvilágítás kiépítése is, ennek kapcsán új kábelhálózat épült ki és megújultak a lámpatestek is.

A 123 fa mellett 1300 cserjét is kiültettek. Elhelyeztek 10 ezer négyzetméternyi klinker téglát, továbbá gránit szegélyt. A sétálók pihenését 38 pad szolgálja, a több mint 50 kerékpártároló pedig a bicikliseknek segítség. A tisztaság érdekében 60 köztéri szemétgyűjtőt is elhelyeztek. 15 üzlet portálja újult meg, mintegy 74 millió forint értékben. A fiatalok számára pedig ismeretterjesztő kiadványt jelentettek meg.

A mai soproniak Sopron korszakos fejlesztésével teszik történelmi idővé a jelent, azzal, hogy a városért dolgoznak, felelősséggel élnek a lehetőségekkel és összefognak a város, a közösség, a jövőnk érdekében - mondta beszédében Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője.

- Ezért fejlődhet ma Sopron! - tette hozzá. Sopron ezért éli ma a korszakos fejlesztések korát , amilyen évszázadok óta nem élhetett meg.

Az eredmények az összefogásnak köszönhetők: a kormány, az országgyűlési képviselők és a városvezetés összefogásának, és mindenekelőtt a soproniakkal való összefogásnak, az ő akaratuknak és elszántságuknak. A folyamat köszönhető az adósságkonszolidációnak, hogy az Orbán-kormány az első a kormányok sorában (1922 óta), aki Sopron város sorsát szívügyének tartotta. Ennek a folyamatnak része, hogy a 2001-ben kormányhatározattal a Hűség Napjává nyilvánított ünnepünket először ünnepelte a kormány Sopronban, hogy több kihelyezett kormányülést tartott azóta is a kormány itt, hogy az adósságkonszolidációval és a Modern Városok Programjának meghirdetésével Sopron soha nem látott lehetőségekhez juthatott - mondta Firtl Mátyás.

Jelképesnek is mondható az, hogy elsőként, előző évek során a város szíve, a városközpont újult meg: a Fő tér, a Szentháromság szobor, a Kecske-templom és aztán: a város jelképe: a Tűztorony, együtt a Hűségkapu -val, (amely az 1921. évi népszavazásnak állít emléket.) Most pedig a város szíve után a város gazdasági életének áramlását jelentő Várkerületet adhatjuk át.

„ A város gazdasági életének szíve, a City „, ahogy egy Sopronvármegye 1931-ei számának vezércikke fogalmazott – ma ehhez méltó módon néz ki. Büszkeségünkké vált.Ma, amikor köszönettel tartozunk mindenkinek, akinek része volt ennek a korszakos fejlesztésnek a sikerében, a Hűség Napján a mai Várkerület azt üzeni: akik hűségesek a hagyományokhoz, a helyhez, a nemzethez, az emberi értékekhez, az egymás megbecsüléséhez, azok eredményesen építik a jövőt. Azok korszakosat alkotnak!

Firtl Mátyás arra kérte a város vezetését, a képviselőtestületet, hogy folytassák Sopron fejlesztését ugyanúgy, ahogyan eddig is tették.

„Ma ünnepel a város. Annak örülhetünk közösen, hogy ez az élettér megújult. Újabb, más, a kor igényeinek, emberi elvárásainak ad-, nyit teret.A Várkerület régen is, ma is, nem csupán egy szimbólum volt, hanem a soproni lét egyik jelképe. Itt élet volt. Emeberek, üzletek, találkozási pontok, amelyek kapcsolatokat is jelentettek. Valós kapcsolatokat, amelyeknek az élet a jellemzője.A lehetőség adott, csak Önökön, a város vezetésén és polgárain múlik, hogy megmaradjon az igazi soproni élet.

Történelmi álmainak megvalósulásához talán most áll legközelebb a város.

A Közúthálózat-fejlesztések, intézményi felújítások, környezeti fejlesztések úgy a városvezetés, mint a kormányzat támogatását is élvezik, így megvalósíthatók és meg is fognak valósulni.” – fogalmazott Széles Sándor, kormánymegbízott ünnepi beszédében.

„Sopron polgárainak lelki alapja megingathatatlan volt. Ama sorsdöntő népszavazáson döntöttek. Erkölcsileg bizonyára a legjobban. Kemény időket élünk ma is. Újra ki kell állnunk hazánkért, keresztény hitünkért, megvallanai erkölcsi elkötelezettségünket „ – mondta Széles Sándor.

Címkék: Sopron, Várkerület

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.