Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Október 20. 06:01, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Vadlúdfigyelő programokat szerveznek november közepétől Tatán

Vadlúdfigyelő programokat szerveznek november közepétől Tatán

November 14-től december 20-ig hétvégenként szakértők mutatják be a Tatára érkező északi vadludak napi mozgalmát, november 28-án pedig limitált létszámú szakvezetéses túrákat is tartanak.

A közösségi programok ingyenesek, de a részvétel regisztrációhoz kötött - közölte a szervező Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) hétfőn az MTI-vel.

Az idei, 20. Tatai Vadlúd Sokadalom az eddigiektől eltérő módon valósulhat csak meg. A tatai Öreg-tó partja egy nagy rendezvény helyett több kisebb vadlúdfigyelő program helyszíne lesz.

November 14-től december 20-ig minden szombaton és vasárnap szakértők mutatják be a parton a Tatára érkező északi vadludak napi mozgalmát. A madarak reggel kirepülnek a táplálkozóterületre, míg este visszatérnek a biztonságot nyújtó Öreg-tó medrébe. Minden hétvégi napon egy reggeli és egy késő délutáni-esti programot tartanak, a madarak megfigyeléséhez több teleszkóp is rendelkezésre fog állni.

A Vadlúd Hétvégék mellett a Sokadalom eredetileg tervezett napján, november 28-án külön programok indulnak, többek között limitált létszámú szakvezetéses túrákkal 9 és 13 óra között, a madarászversenyről történő élő bejelentkezésekkel és folyamatos internetes közvetítéssel.

A szervező Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) és Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület munkatársai azon dolgoznak, hogy természetszerető emberekhez - elsősorban az internet segítségével - eljuttassák a vadludak megfigyelésének élményét.

A vírushelyzetre való tekintettel a szájat és orrot eltakaró maszk viselése a program helyszínén kötelező, a távcsöveknél a kesztyű használata elvárás. A teleszkópok környezetében kézfertőtlenítőt helyeznek el.

Címkék: tata, vadlúd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során