Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2015. Október 12. 16:07, hétfő | Helyi

Vasútmodell kiállítás Sopronban

Vasútmodell kiállítás Sopronban

Új kiállító, 80 méter hosszú terepasztal, vasúttörténeti kiállítás október 16-tól a Liszt-központban!

Első alkalommal mutatkozik be Sopronban az idén 25 éves Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub. A veszprémi székhelyű társaság az ország első önálló klubként működő vasútmodellező szervezete, 2006 óta az EUROTRACK Nemzetközi Vasútmodell Szövetség tagja. Ennek köszönhetően minden évben más-más országban állíthatnak ki a klub tagjai, idén pedig ők voltak a Balatonfüreden megrendezett nemzetközi kiállítás házigazdái.

80 méter hosszú terepasztalukon két vasútállomás és egy körfűtőház is helyet kapott, az élethű tájat vagy épített környezetet pedig mozgó bábukkal tették még mozgalmasabbá. Így csirkét etető, vagy éppen füvet kaszáló figurák között közlekednek a vasútmodellek, melyeket egytől egyig magyar vonatkozású járművekről mintáztak.


A soproni kiállítás különlegessége lesz, hogy itt mutatjuk meg először gyűjteményünk legújabb darabját, a Déli Vasút 109 sorozatú gyorsvonati gőzmozdonyának modelljét. Ennek eredetije Sopronban is közlekedett az 1920-as és 1930-as években. - mondta el Letenyei István, a Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub vezető helyettese hozzátéve, hogy a kiállításon szakmai tanácsért, vagy meghibásodott modellek javításáért is fordulhatnak hozzájuk a vasútmodellezők.
A terepasztal és a modellek mellett vasúttörténeti kiállítást is hoznak magukkal a klub tagjai: az érdeklődők 50 db tablón nézhetik végig a magyar vasút fejlődését, kezdetektől a legkorszerűbb járművekig. A történeti áttekintést a Soproni Vasútbarátok és Vasútmodellezők Egyesületének vasutas ereklyéi teszik teljesebbé. A szervezők a legkisebbekre is gondoltak: őket kényelmes párnákkal, játékokkal, favonatokkal felszerelt hempergő várja.

A kiállítás október 16. és 18. között látogatható a Liszt-központban, pénteken és szombaton 10-18 óráig, vasárnap 10-17 óráig.
Jegyinformáció a www.prokultura.hu oldalon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:59, csütörtök | Helyi

Sopron az egyik legnépszerűbb úti cél

Beindult a hazai turizmus, melynek idén legkeresetteb helyei Sopron, Gyula és Debrecen.

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.